kozmos.hr
Astronomija

Je li tamna tvar više od nevidljive sile?

ilustracija tamne tvari
objavljeno

Tamna tvar već desetljećima ostaje jedna od najvećih zagonetki svemira, poznata isključivo po svojoj gravitacijskoj privlačnosti i neuhvatljivoj prirodi. No, novo istraživanje dovodi u pitanje dugogodišnja vjerovanja o načinu na koji tamna tvar djeluje, sugerirajući da njezin utjecaj možda nije ograničen samo na gravitaciju. Otkriće bi moglo otvoriti vrata novim metodama za otkrivanje tamne tvari i uvelike promijeniti naše razumijevanje svemira.

Zavaravajuće ime: Što zapravo znači “tamna” tvar?

Suprotno popularnom mišljenju, tamna tvar ne nosi taj naziv jer je neka mračna, sablasna supstanca. Termin “tamna” odnosi se na njezinu nevidljivost—ne emitira, ne apsorbira niti na bilo koji način djeluje sa svjetlom, što je čini nevidljivom za obične teleskope. Dok obična materija stupa u interakciju sa svjetlom kroz elektromagnetske sile (poput molekula oblaka koje blokiraju svjetlost zvijezda), tamna tvar nema takvu povezanost. Svjetlost i tamna tvar prolaze jedna kroz drugu, kao da pripadaju različitim svjetovima.


Međutim, gravitacijski utjecaj tamne tvari je neosporan. Ona oblikuje galaksije i savija svjetlost kroz proces poznat kao gravitacijsko lećanje, pomažući znanstvenicima da neizravno prate njezinu prisutnost. Do sada se smatralo da je gravitacija jedina veza između tamne tvari i nama poznatog svemira. No, nedavno istraživanje postavlja pitanje postoji li dublja veza između tamne i obične materije.

Istraživanje tajanstvenih patuljastih galaksija

Istraživanje, objavljeno u The Astrophysical Journal Letters, se fokusiralo na šest patuljastih galaksija s vrlo slabom svjetlinošću (ultrafaint dwarf galaxies ili UFD), koje su mali pratioci Mliječne staze. Ove galaksije su posebno intrigantne jer sadrže znatno manje zvijezda nego što bi se očekivalo na temelju njihove mase, što ukazuje na to da su uglavnom sastavljene od tamne tvari.

Znanstvenici su željeli saznati postoji li neka dodatna interakcija tamne tvari s tim galaksijama osim gravitacije. Kako bi to testirali, kreirali su dva modela: jedan u kojem tamna tvar djeluje isključivo kroz gravitaciju i drugi u kojem tamna i obična materija izravno međudjeluju. Ovi modeli predviđali su različitu raspodjelu zvijezda unutar tih galaksija.

Rezultati? Kada su usporedili modele s promatranjima, pokazalo se da model s određenom razinom interakcije između tamne i obične materije bolje odgovara stvarnim podacima. Ovo upućuje na to da tamna tvar možda nije toliko izolirana kako se ranije vjerovalo, već da suptilno djeluje s običnom materijom na načine koje tek trebamo u potpunosti razumjeti.

Što to znači za buduća otkrića?

Ovo novo saznanje predstavlja prekretnicu. Ako tamna tvar zaista međudjeluje s običnom materijom, čak i u manjoj mjeri, otvara se niz novih mogućnosti za znanstvena istraživanja. Trenutni modeli tamne tvari zahtijevali bi značajnu prilagodbu, a ova bi interakcija mogla ukazati na inovativne načine njezina izravnog otkrivanja—nešto što je znanstvenicima desetljećima izmaknulo.

Implikacije ovog istraživanja su ogromne. Ono dovodi u pitanje tradicionalni pogled na tamnu tvar kao čistu gravitacijsku silu, nagovještavajući složenije ponašanje. Iako je potrebno prikupiti više podataka kako bi se potvrdili ovi nalazi, mogućnost interakcije približava nas rješavanju misterije tamne tvari.


Kako istraživači nastavljaju proučavati ove galaksije i prikupljati nove dokaze, možda smo bliže nego ikad otkrivanju tajni tamne tvari—i potencijalno saznanju da ovaj “nevidljivi” materijal ipak nije tako nevidljiv.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.