kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Očaravajuća, ali zastrašujuća snimka dronom bilježi vatreni kraj kineske rakete za višekratnu uporabu
Svemir

Očaravajuća, ali zastrašujuća snimka dronom bilježi vatreni kraj kineske rakete za višekratnu uporabu

Nebula-1 Raketa. Zasluge: Youtube- The Launch Pad.
objavljeno

Osim ogromne eksplozije—iz koje će inženjeri misije zasigurno mnogo naučiti—ovaj video pokazuje nevjerojatne vještine upravljanja dronom. Snimka pruža zadivljujući prikaz uspona, silaska i konačnog, dramatičnog kraja rakete.


Ambiciozni kineski svemirski sektor učinio je još jedan značajan iskorak, iako nije prošlo bez drame, dok je startup Deep Blue Aerospace gotovo uspješno izveo test rakete za višekratnu uporabu Nebula-1. Dana 22. rujna, tvrtka je lansirala kerozinom pogonjenu raketu iz svemirske luke Ejin Banner u Unutarnjoj Mongoliji. Raketa se popela na oko 5 kilometara, no neočekivani problem tijekom spuštanja doveo je do vatrenog završetka, zabilježenog impresivnom 360-stupanjskom snimkom dronom.

Pionirski napredak u kineskoj raketnoj tehnologiji

Deep Blue Aerospace, jedna od vodećih privatnih svemirskih tvrtki u Kini, predvodi pokret koji nastoji učiniti rakete za višekratnu uporabu pristupačnijima i isplativijima. Raketa Nebula-1, visoka gotovo 21 metar, koristi mješavinu kerozina i tekućeg kisika kao pogonsko gorivo, slično kao SpaceX-ov Falcon 9. Deep Blue ima za cilj razviti raketu koja će parirati standardima koje su postavili zapadni konkurenti.


Jedinstvenost Nebule-1 leži u korištenju naprednih motora izrađenih pomoću 3D printanja, točnije modela Thunder-R. Ovi motori, izrađeni od legura otpornih na visoke temperature, mogu izdržati ponovljena lansiranja i povratke. Unatoč izazovima, Deep Blue naglašava da je mješavina kerozina i tekućeg kisika najefikasniji i najisplativiji izbor za komercijalne svemirske misije. Međutim, problemi sa stabilnošću ovog pogonskog sustava tijekom faze spuštanja i dalje predstavljaju izazov.

Dramatičan završetak testa

Test je započeo glatko, s tri motora Thunder-R koja su se uspješno aktivirala i podigla raketu na ciljnu visinu. U tom trenutku, bočni motori su se isključili, a središnji motor preuzeo je kontrolu spuštanja. Prvi izvještaji ukazivali su na gotovo savršen silazak, s marginom greške manjom od pola metra.

Međutim, neposredno prije mekog slijetanja na platformu za oporavak u pustinji Gobi, dogodio se kvar. Iznenadna eksplozija u području motora uzrokovala je naginjanje rakete, što je dovelo do raspada strukture i dramatičnog završetka.

Značajan napredak unatoč izazovima

Unatoč nesretnom ishodu, Deep Blue Aerospace ostaje optimističan. Ovaj test jedan je od najnaprednijih pokušaja razvoja raketa za višekratnu uporabu kineske tvrtke, a napredak je vidljiv u uspješnom paljenju motora, stabilnom usponu i gotovo savršenom spuštanju.

Konkurenti poput iSpacea, Galactic Energyja i Space Pioneera također rade na razvoju raketa za višekratnu uporabu, što je ključno za kineske svemirske ambicije, kako u komercijalnom, tako i vojnom sektoru. Ove tvrtke žele ponuditi domaću alternativu SpaceX-ovom Falconu 9, s obzirom na sve veću potražnju za lansiranjem satelita i drugim svemirskim uslugama.

Što slijedi za Deep Blue Aerospace?

Unatoč izazovima, Deep Blue Aerospace planira novi testni let rakete Nebula-1 u studenom, s ambicijom da do kraja godine postigne potpuni povratak rakete iz orbite. Ovaj ubrzani vremenski okvir odražava snažnu konkurenciju unutar kineskog privatnog svemirskog sektora, gdje se tvrtke bore za svoju poziciju u globalnoj svemirskoj utrci.


Tehnologija raketa za višekratnu uporabu ima potencijal drastično smanjiti troškove pristupa svemiru, što bi Kini omogućilo veću autonomiju i kapacitet za vlastite svemirske misije, dodatno učvršćujući njezin status kao globalne svemirske sile.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.