kozmos.hr
Astronomija

Jesu li crne rupe zapravo smrznute zvijezde?

Jesu li crne rupe zapravo smrznute zvijezde
objavljeno

Crne rupe već desetljećima zbunjuju znanstvenike svojim zagonetnim i nepredvidivim ponašanjem, izazivajući paradokse koji često dovode u pitanje naše temeljno razumijevanje zakona svemira. Njihova nevjerojatno snažna gravitacija, koja može zarobiti čak i svjetlost, stvara enigme koje moderna fizika teško može objasniti. No, nova studija iznenađuje znanstvenu zajednicu prijedlogom da te misteriozne pojave možda uopće nisu crne rupe kakvima ih danas razumijemo, već smrznute zvijezde—zvjezdani ostaci koji su izgubili svjetlost i toplinu. Ova hipoteza ima potencijal ne samo preoblikovati naše poimanje svemira već i ozbiljno dovesti u pitanje Einsteinovu slavnu teoriju opće relativnosti, koja je desetljećima bila kamen temeljac kozmologije.

Hipoteza smrznute zvijezde

Prema tradicionalnoj definiciji, crne rupe su područja u svemiru gdje je gravitacija toliko jaka da ništa, pa ni svjetlost, ne može pobjeći. Einsteinova teorija opće relativnosti opisuje crne rupe kao objekte s dva ključna obilježja: beskonačno gustom točkom u središtu, poznatom kao singularnost, i horizontom događaja, granicom izvan koje bijeg nije moguć.


No, nova studija objavljena u časopisu Physical Review D predlaže alternativu. Istraživači tvrde da ono što nazivamo crnim rupama zapravo mogu biti smrznute zvijezde ili crni patuljci—zvjezdani ostaci koji su se toliko ohladili da više ne emitiraju ni svjetlost ni toplinu. Iako se crni patuljci teoretski formiraju trilijunima godina, studija sugerira da bi njihove karakteristike mogle riješiti brojne paradokse povezane s crnim rupama.

Objašnjenje paradoksa

Crne rupe, kakve danas razumijemo, izazivaju nekoliko značajnih problema u fizici. Jedan od glavnih paradoksa je postojanje singularnosti. Beskonačnosti se rijetko pojavljuju u prirodi, a fizičari uglavnom pretpostavljaju da su svi objekti konačni. Koncept beskonačno guste točke predstavlja ozbiljan izazov za suvremenu znanost.

Još jedan paradoks dolazi iz teorije Hawkingovo zračenje, koja sugerira da crne rupe emitiraju zračenje i postupno gube masu, sve dok potpuno ne ispare. Međutim, ako crne rupe zarobljavaju sve unutar horizonta događaja, kako to zračenje onda može pobjeći? Ovo naizgled krši Einsteinovu tvrdnju da ništa ne može pobjeći iz crne rupe.

Posljednji je paradoks očuvanja informacija, temeljno načelo kvantne mehanike. Ako crne rupe u potpunosti ispare, što se događa s informacijom koju su sadržavale? Prema kvantnoj mehanici, ta informacija ne bi trebala biti uništena, ali tradicionalni model crnih rupa sugerira suprotno.

Smrznute zvijezde kao rješenje

Nova teorija predlaže da ovi paradoksi nestaju ako crne rupe zamijenimo smrznutim zvijezdama. Za razliku od crnih rupa, smrznute zvijezde nemaju singularnost niti horizont događaja, što znači da ne zarobljavaju svu materiju i zračenje unutar svojih granica. Time se usklađuju s Hawkingovom teorijom o emisiji zračenja.

Ramy Brustein, vodeći autor studije i profesor fizike na Sveučilištu Ben-Gurion, kaže: “Smrznute zvijezde ponašaju se kao gotovo savršeni apsorberi bez horizonta događaja, no oponašaju gravitacijske valove i termodinamička svojstva crnih rupa.”

Drugim riječima, smrznute zvijezde imaju mnoga ista vanjska svojstva kao i crne rupe, ali njihova unutarnja struktura bitno se razlikuje. Upravo bi ta struktura mogla objasniti dugogodišnje misterije vezane uz crne rupe.


Iako hipoteza smrznutih zvijezda nudi zanimljivo rješenje za mnoge paradokse, suočava se s izazovima. Smrznute zvijezde trebale bi imati unutarnju strukturu, dok crne rupe, kako ih trenutno razumijemo, nemaju. Također, još uvijek ne postoji eksperimentalni dokaz koji bi potvrdio da su crne rupe zapravo smrznute zvijezde.

Unatoč tome, teorija otvara uzbudljive nove mogućnosti za istraživanje. Ako se potvrdi, mogla bi donijeti značajnu promjenu u našem shvaćanju crnih rupa, zvijezda i temeljnih zakona svemira. Potrebna su daljnja promatranja i eksperimenti kako bi se testirala ova hipoteza i istražile njezine implikacije.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.