kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Južnoafrički domoroci zadržali snažne genetske veze s precima starim 10.000 godina
Znanost

Južnoafrički domoroci zadržali snažne genetske veze s precima starim 10.000 godina

Južnoafrički domoroci zadržali snažne genetske veze s precima starim 10.000 godina
objavljeno

Nedavna istraživanja otkrila su da pripadnici San i Khoe domorodačkih naroda iz južne Afrike još uvijek nose značajan dio svog genetskog nasljeđa od lovaca-sakupljača koji su živjeli na tom području prije otprilike 10.000 godina. Ovo otkriće, koje proizlazi iz nove genetičke studije, pruža dragocjen uvid u neprekinuti kontinuitet populacija na jugu Afrike tijekom tisućljeća.

Znanstvenici su došli do ovog zaključka analizirajući genome devet drevnih osoba pokopanih u skloništu Oakhurst, blizu Georgea, u zapadnom Capeu, Južnoafrička Republika. Ti pojedinci, za koje je procijenjeno da su živjeli između prije 10.000 i 1.300 godina, predstavljaju vremensku crtu genetske povijesti od ranog holocena do kasnog kamenog doba.

Kako prenosi IFLScience, genetički podaci pokazuju da je najstarija osoba u istraživanju dijelila gotovo iste genetske karakteristike s kasnijim populacijama na tom području, što ukazuje na minimalan vanjski genetski utjecaj tijekom gotovo 9.000 godina.

Prema istraživačkom timu, ovakva dugotrajna genetska stabilnost je neuobičajena u usporedbi s drugim dijelovima svijeta. U mnogim regijama, uključujući Europu, ljudske populacije su prošle značajne genetske promjene zbog migracija i miješanja. Suautor studije, Joscha Gretzinger, naglasio je kako otkrića iz južne Afrike razlikuju se s onima iz Europe, gdje su velike genetske promjene bile norma u posljednjih 10.000 godina.


“Genetski kontinuitet zabilježen u južnoj Africi prilično je izuzetan u usporedbi s drugim dijelovima svijeta, gdje su migracije dovele do uvođenja novih genetskih linija,” istaknuo je Gretzinger. Ovo otkriće naglašava jedinstvenu genetsku povijest regije, gdje su skupine San i Khoe održale izravne veze sa svojim drevnim precima lovcima-sakupljačima.

Vanjski utjecaji i genetsko miješanje

Međutim, ovaj genetski kontinuitet nije trajao vječno. Studija navodi kako je dolazak pastirskih i agrarnih zajednica iz istočne i zapadne Afrike prije otprilike 1.300 godina doveo do uvođenja novih genetskih linija u regiju. Ova migracija rezultirala je time da sve moderne skupine San i Khoe naslijede najmanje devet posto svog genetskog materijala iz vanjskih izvora.

Unatoč ovom genetskom miješanju, studija otkriva da mnogi moderni pripadnici San i Khoe naroda još uvijek zadržavaju značajan dio svog naslijeđa od izvornih lovaca-sakupljača. Primjerice, zajednice poput ‡Khomani, Karretjiemense i Nama i dalje nose genetski potpis koji seže unatrag do tih drevnih populacija.

Ova istraživanja pružaju rijedak uvid u genetski kontinuitet ljudske populacije tijekom tako dugog razdoblja, nudeći novu perspektivu na povijest južne Afrike. Također otvara pitanja o tome mogu li se slični primjeri dugoročne genetske stabilnosti pronaći u drugim dijelovima svijeta.

Razumijevanje genetske povijesti domorodačkih skupina poput San i Khoe ne samo da nas informira o njihovoj prošlosti, već i doprinosi širem razumijevanju ljudskih migracija, prilagodbe i preživljavanja. Ova studija mogla bi poslužiti kao temelj za buduća istraživanja genetskih povijesti drugih domorodačkih populacija i regija, pružajući dragocjene uvide u to kako su se ljudske populacije razvijale kroz vrijeme.

Nalazi naglašavaju važnost očuvanja domorodačkih kultura i razumijevanja njihovih jedinstvenih povijesti. Kako se genetska istraživanja nastavljaju razvijati, znanstvenici bi mogli otkriti još primjera populacija s duboko ukorijenjenim vezama s njihovim drevnim precima. Proučavanje San i Khoe naroda predstavlja ključni dio u mozaiku ljudske povijesti, pokazujući kako su neke skupine uspjele zadržati genetski kontinuitet unatoč promjenama okoliša i novim populacijama.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.