kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte nevjerojatan video kometa Tsuchinshan-ATLAS snimljen s Međunarodne svemirske postaje
Svemir

Pogledajte nevjerojatan video kometa Tsuchinshan-ATLAS snimljen s Međunarodne svemirske postaje

Snimljena u srpnju, komet C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) blista nevjerojatnim sjajem. Zasluge: Dominique Dierick, Flickr (CC BY-NC-ND 2.0).
objavljeno

Ovisno o njegovoj svjetlosnoj krivulji, komet Tsuchinshan-ATLAS mogao bi nadmašiti čak i sjaj Jupitera i postati jedan od najsjajnijih objekata na noćnom nebu.


Kako se komet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) približava Suncu, njegov sjaj nastavlja rasti, što ga čini dugo iščekivanim događajem za promatrače zvijezda. Sada vidljiv golim okom, ovaj komet pruža spektakularan prizor kada se promatra kroz dalekozor ili teleskop. No, najimpresivniji pogled dolazi s Međunarodne svemirske postaje (MSP), gdje je astronaut Matthew Dominick snimio nevjerojatan video komete kako se uzdiže iznad horizonta Zemlje. Dominick je koristio prozor Kupole, ‘zvjezdarnice’ na postaji, koja mu je omogućila savršenu poziciju za svjedočenje ovom rijetkom nebeskom događaju.

Snimka koja oduzima dah


Podijelivši svoje uzbuđenje na društvenoj mreži X, Dominick je opisao izgled kometa: “Za sada, komet Tsuchinshan-ATLAS izgleda poput mutne zvijezde golim okom, gledajući kroz prozore Kupole. No, s objektivom od 200 mm, f2 i ekspozicijom od 1/8 sekunde, stvarno ga počinjete vidjeti.” Njegova snimka pruža uvid u zadivljujući prizor koji nas očekuje kako se komet približava perihelu. Dana 27. rujna, komet Tsuchinshan-ATLAS doći će na najbližu točku Suncu, približavajući se na udaljenost od 58,6 milijuna kilometara od njegove površine. Stručnjaci potvrđuju da će komet ostati vidljiv golim okom, ali kako se bude približavao, njegov sjaj mogao bi se još više pojačati.

Do 9. listopada očekuje se da će komet biti vidljiv tijekom zalaska Sunca, pružajući savršene prilike za promatranje u jutarnjim i večernjim satima. Ovisno o njegovoj svjetlosnoj krivulji, komet Tsuchinshan-ATLAS mogao bi nadmašiti čak i sjaj Jupitera i postati jedan od najsjajnijih objekata na noćnom nebu. Najbliži prolazak Zemlji dogodit će se 12. listopada, pružajući još jednu priliku za promatranje ovog rijetkog nebeskog posjetitelja. Bez obzira hoćete li ga promatrati u zoru ili u sumrak, ovo će nesumnjivo biti jedan od najimpresivnijih astronomskih događaja godine.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.