kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Tajanstveni fragment NLO-a koji navodno levitira potaknuo znanstvenu istragu
Znanost

Tajanstveni fragment NLO-a koji navodno levitira potaknuo znanstvenu istragu

objavljeno

Ovaj tajanstveni fragment izazvao je veliku pozornost zbog svoje navodne potencijalne sposobnosti levitacije, potičući znatiželju i daljnja istraživanja.


Otkako je čovječanstvo počelo razmatrati život izvan Zemlje, fascinirani smo mogućnošću postojanja izvanzemaljskih civilizacija. Tako je i kada se pojavio neobičan metalni fragment, za koji se tvrdilo da potječe s izvanzemaljskog svemirskog broda, izazvao je široku znatiželju. Tajanstveni komad metala, navodno pao na Zemlju 1947. godine tijekom poznatog Roswell incidenta, prošao je opsežna ispitivanja—neki vjeruju da bi mogao biti dokaz izvanzemaljske tehnologije.

Iako je Roswell događaj na kraju pripisan balonu američkog ratnog zrakoplovstva korištenom za praćenje sovjetskih nuklearnih aktivnosti, rasprava oko pravog podrijetla ovog metalnog fragmenta traje desetljećima. Uzorak je dospio u ruke NLO entuzijasta, uključujući Toma DeLongea (Veliki sam fan Blink 182), bivšeg frontmena grupe Blink-182, putem njegove organizacije To the Stars Academy. DeLongeova organizacija bavi se istraživanjem neobjašnjenih fenomena, a ovaj metalni fragment pokazao je svojstva koja sugeriraju da možda ne potječe s našeg planeta. No, je li to istina?


Neobični objekt sastoji se prvenstveno od magnezija i cinka, uz male količine bizmuta i olova. Kako bi se istražilo njegovo podrijetlo, Ured za rješavanje anomalija u svim domenama (AARO) zadužio je Nacionalni laboratorij Oak Ridge (ORNL) za provođenje detaljne analize. ORNL, istraživački institut osnovan tijekom Drugog svjetskog rata, povijesno se bavio istraživanjem nuklearne energije, ali također ima iskustvo u analizi materijala za koje se vjeruje da su izvanzemaljskog podrijetla.

Misija AARO-a bila je utvrditi potječe li objekt sa Zemlje ili bi mogao imati izvanzemaljske korijene, posebno ispitujući može li fragment djelovati kao vodič terahercnog vala—struktura koja usmjerava elektromagnetske valove. Ovo bi potencijalno podržalo teorije koje sugeriraju da bi izvanzemaljska tehnologija mogla koristiti napredne vodiče za levitaciju ili pogon. No, rezultati su pokazali drugačiju sliku.

Rezultati analize

Kako prenosi Popular Science, tijekom 2022. godine, ORNL je proveo detaljnu izotopnu analizu fragmenta. Ova metoda omogućila je znanstvenicima da identificiraju specifične izotopske potpise metala u leguri. Usporedbom magnezija i olovnih izotopa uzorka s poznatim izotopskim rasponima na Zemlji, znanstvenici su potvrdili da metal ima zemaljsko podrijetlo. Izotopski omjeri magnezija, jedinstveni za Zemljin Sunčev sustav, ukazuju na to da je metal vjerojatno nastao unutar naše regije svemira, konkretno u zoni stvaranja zvijezda.

Daljnje studije otkrile su da je struktura fragmenta prošla kroz određeni stupanj frakcionacije—proces u kojem se lakši i teži izotopi odvajaju uslijed ekstremne topline ili stresa tijekom proizvodnje. Međutim, materijal se i dalje nalazio unutar raspona prirodno prisutnih izotopskih obrazaca na Zemlji, što snažno sugerira da fragment nije proizvod izvanzemaljske tehnologije. U stvari, kemijska struktura fragmenta bila je slična magnezijskim legurama koje su se često koristile tijekom razdoblja nakon Drugog svjetskog rata. U to vrijeme magnezijske legure nisu bile dobro razumljive, a neobična mješavina elemenata u fragmentu mogla bi biti rezultat ranih istraživanja u stvaranju jačih i lakših materijala za zrakoplovstvo.

Jedan od najintrigantnijih aspekata analize bio je prisutnost bizmuta u fragmentu. Bizmut je metal poznat po svojoj sposobnosti vođenja terahercnih valova, koji se emitiraju iz izvora energije i koriste u raznim tehnologijama, uključujući komunikacijske uređaje. U teoriji, ako bi bizmut u fragmentu bio čist i slojevit na ispravan način, mogao bi djelovati kao vodič terahercnih valova, potencijalno omogućujući levitaciju objekata.


Međutim, bizmut u fragmentu nije bio čist—sadržavao je tragove olova i bio je slojevit na način koji je ometao njegovu sposobnost funkcioniranja kao ispravan vodič. Ovo ključno otkriće smanjilo je vjerojatnost da fragment potječe izvan Zemlje.

Zaključak: Zanimljiv, ali zemaljski nalaz

Nakon mjeseci špekulacija i analiza, ORNL je zaključio da je fragment vjerojatno proizveden na Zemlji. Prema izvještaju, objekt je “proizveden na Zemlji, iako s neuobičajenom mješavinom elemenata.” Unatoč neobičnim svojstvima i sastavu, fragment ne pokazuje nikakve bioznakove ili tehnološke potpise koji bi sugerirali da je izvanzemaljskog podrijetla.

To the Stars Academy izdao je priopćenje u kojem priznaje nalaze, ali također izražava želju za daljnjim istraživanjem. Organizacija je istaknula da, iako izvješća potvrđuju zemaljsko podrijetlo materijala, neke anomalije ostaju neobjašnjene. Kao rezultat toga, žele nastaviti svoja istraživanja u suradnji s ORNL-om.

Iako ovaj fragment možda nije dokaz izvanzemaljske tehnologije, istraga predstavlja značajan korak naprijed u razumijevanju neobjašnjenih fenomena. Svaki put kada znanstvenici isključe zemaljsko podrijetlo čudnih objekata, smanjuju se mogućnosti, približavajući nas otkrivanju onoga što zaista leži izvan našeg planeta.

Spekulacije o izvanzemaljskom životu dugo su zaokupljale našu maštu, a iako ovaj fragment vjerojatno pripada Zemlji, to ne znači da je potraga za izvanzemaljskom tehnologijom završena. Kako znanost napreduje, tako će se poboljšati i naša sposobnost istraživanja misterija svemira s većom preciznošću. Potraga se nastavlja, a sa svakom istragom, korak smo bliže otkrivanju tajni kozmosa.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.