kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Blago Vikinga otkriveno na norveškoj farmi: Rijetki uvid u prošlost
Znanost

Blago Vikinga otkriveno na norveškoj farmi: Rijetki uvid u prošlost

objavljeno

Arheolozi otkrili zalihe srebra iz doba Vikinga na norveškoj farmi nakon ‘početne greške’.


Srebro je bilo omiljeno blago Vikinga, a nedavna otkrića donijela su nova saznanja o njegovom povijesnom značaju. Na farmi u blizini Årdala, sjeverozapadno od Osla, arheolozi su naišli na nevjerojatno otkriće – zalihe srebrnih narukvica stare preko 1.100 godina. Otkriće, netaknuto od 9. stoljeća, pruža vrijedan uvid u svakodnevni život i društvo Vikinga.

Prije nego što je lokalni farmer Tårn Sigve Schmidt započeo gradnju novog puta na svom planinskom imanju, obratio se arheolozima kako bi osigurao da nijedno povijesno nalazište ne bude narušeno. Oprez se isplatio. Umjesto poljoprivrednog otpada ili rutinskih artefakata, tim je otkrio nešto nevjerojatno – samo 18 centimetara ispod površine – četiri srebrne narukvice, svaka s kompleksnim dizajnom, koje vjerojatno potječu iz ranog doba Vikinga.

Arheolog Ola Tengesdal Lygre isprva je pogrešno procijenio otkriće, smatrajući da se radi o bakrenoj žici, što je uobičajeno na poljoprivrednim područjima. No, detaljniji pregled otkrio je sjaj srebra. “Kada sam shvatio da je riječ o srebru, a ne bakru, znao sam da smo otkrili nešto iznimno,” izjavio je Lygre u izvještaju Sveučilišta u Stavangeru.


Pogled u vikinški život

Iskopavanja su otkrila mnogo više od samog srebra. Arheolozi su pronašli dokaze o postojanju velike vikinške farme s više zgrada i skloništa za životinje, strateški smještene kako bi kontrolirale pristup obližnjem fjordu. Također su pronađeni kameni lonci, oštrice noževa i kamenje za oštrenje alata, no najuzbudljivije otkriće su svakako srebrne narukvice.

“Ovo je vrhunac moje karijere,” izjavio je Volker Demuth, voditelj projekta na Arheološkom muzeju Sveučilišta u Stavangeru. “Pronaći takve predmete na njihovom izvornom mjestu izuzetno je rijetko. Uobičajeno je da se vrijedni artefakti otkrivaju u preoranom zemljištu, daleko od mjesta gdje su izvorno zakopani. Ova netaknuta zaliha pruža nam jedinstven uvid u doba Vikinga.”

Narukvice su pažljivo izvađene zajedno sa zemljom koja ih okružuje i prenesene u muzej radi daljnje analize. Rendgenske snimke tog bloka zemlje i testovi na okolnom materijalu pomoći će otkriti je li srebro bilo omotano tkaninom kada je bilo skriveno. Zanimljivo je da dizajn narukvica podsjeća na vikinške ogrlice otkrivene u Hjelmelandu 1769. godine, a arheolozi istražuju moguće poveznice između ova dva otkrića.

Stručnjaci nagađaju da je farma možda napuštena nakon napada, vjerojatno tijekom razdoblja političkih nemira u Norveškoj. “Moguće je da su stanovnici sakrili svoje dragocjenosti prije nego što su pobjegli u planine,” objasnio je Demuth. Način na koji je srebro skriveno sugerira da je bilo namjerno zakopano na mjestu na kojem napadači ili pljačkaši ne bi očekivali pronaći blago.

Vikinška veza sa srebrom

Norveška nije imala rudnike srebra tijekom doba Vikinga, što znači da je pronađeno srebro vjerojatno stiglo iz inozemstva, dobiveno kroz trgovinu, kao dar ili pljačkom tijekom pohoda. Za razliku od zlata, srebro su Vikinzi češće koristili, možda zbog područja koja su posjećivali i trgovali, gdje je srebro bilo dostupnije.

“Ovo je spektakularno otkriće,” rekao je Ole Madsen, direktor Arheološkog muzeja, dodajući da će otkriće značajno doprinijeti razumijevanju jednog od ključnih razdoblja norveške povijesti – doba Vikinga. Narukvice će biti izložene javnosti nakon što budu u potpunosti ispitane i konzervirane.


Iako na lokalitetu još nije pronađeno dodatno srebro, otkriće je potaknulo nova arheološka istraživanja. Istraživački tim planira nastaviti potragu u nadi da se još vikinškog blaga krije ispod zemlje. Ovo otkriće ne pruža samo rijedak uvid u život Vikinga, već postavlja i dodatna pitanja. Koliko je još zakopano ispod norveških farmi? Što nam ovi artefakti govore o vikinškom društvu i njihovim interakcijama s ostatkom svijeta?

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.