kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Posada Polaris Dawn sletila na Zemlju nakon povijesne privatne svemirske šetnje
Svemir

Posada Polaris Dawn sletila na Zemlju nakon povijesne privatne svemirske šetnje

objavljeno

Ukratko: Jared Isaacman i njegova SpaceX posada uspješno su se vratili na Zemlju nakon petodnevne misije koja je obilježila prvu privatnu svemirsku šetnju, dosegnuvši veću visinu nego bilo koja misija nakon NASA-inih slijetanja na Mjesec.


Jared Isaacman i njegova posada uspješno su se vratili na Zemlju u nedjelju, okončavši misiju tijekom koje su putovali dalje nego bilo tko u svemiru od Apollo programa NASA-e. SpaceX kapsula Dragon sigurno je sletjela u Meksički zaljev, blizu Dry Tortugasa na Floridi, pred zoru. U posadi su se uz Isaacmana nalazili dva SpaceX inženjera i bivši pilot zračnih snaga iz grupe Thunderbirds.

Tijekom misije, tim je izveo prvu privatnu svemirsku šetnju, dosegnuvši visinu od 740 kilometara—više nego  Međunarodna svemirska postaja i Svemirski teleskop Hubble. Letjelica je na vrhuncu misije postigla visinu od 1.408 kilometara, postavivši novi rekord za komercijalne svemirske letove. Isaacmanov izlazak u svemir učinio ga je 264. osobom koja je izvela svemirsku šetnju, dok je Sarah Gillis iz SpaceX-a postala 265. Do sada su svemirske šetnje izvodili isključivo profesionalni astronauti.


“Misija je završena,” javio je Isaacman timu SpaceX-a dok je kapsula mirno plutala na moru, čekajući spasilački tim.

Testiranje novih granica svemirskih putovanja

Misija nazvana Polaris Dawn dio je Isaacmanovog privatno financiranog svemirskog programa, osmišljenog da pomakne granice komercijalnih svemirskih misija. Posada je izvela svemirsku šetnju kako bi testirala nove svemirske odijele koje je razvila SpaceX, što je ključno za buduće dugotrajnije misije. Iako je svemirska šetnja trajala manje od dva sata, znatno kraće od onih na Međunarodnoj svemirskoj postaji, pružila je važne podatke za buduće projekte. Kapsula je kratko otvorena, a Isaacman je izašao do struka kako bi isprobao novo odijelo. Nakon njega, Gillis je izvela nekoliko vježbi pokretljivosti dok je stajala. Gillis, talentirana violinistica, također je održala koncert uživo u svemiru ranije tijekom misije, dodajući kulturni element ovoj znanstvenoj ekspediciji.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.