kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Zemlja je dobila ‘privremeni’ novi mjesec, kažu znanstvenici
Svemir

Zemlja je dobila ‘privremeni’ novi mjesec, kažu znanstvenici

Pogled Zemlje iz orbite Mjeseca. Jumpstory.
objavljeno

Astronomi su uočili mali svemirski kamen – dug samo 10 metara – koji bi mogao biti privremeno zarobljen gravitacijom Zemlje te postati naš “mini-mjesec”.


Asteroid, nazvan 2024 PT5, mogao bi, barem nakratko, postati novi mjesec Zemlje prije nego što nastavi svoje putovanje prema vanjskim dijelovima Sunčevog sustava. Prema novom izvješću objavljenom u časopisu Research Notes of the American Astronomical Society, ovaj svemirski kamen će se kretati oko Zemlje u razdoblju od 29. rujna do 25. studenog, što znači da će ostati u našoj orbiti manje od dva mjeseca. “To je prilično zanimljivo,” izjavila je Federica Spoto, istraživačica dinamike asteroida sa Sveučilišta Harvard, koja nije sudjelovala u studiji. Dodala je kako bi ova opažanja mogla pomoći u proučavanju sličnih svemirskih tijela te potencijalno omogućiti bolje otkrivanje onih koji bi mogli biti na putanji sudara s našim planetom.

2024 PT5 –  Dolazak i odlazak

Mini-mjeseci, poput 2024 PT5, izuzetno su teški za promatranje i kategorizaciju zbog svog kratkog boravka u Zemljinoj orbiti. Neka od ovih tijela ponekad se pogrešno identificiraju kao ‘umjetni objekti‘. Primjerice, 2015. godine teleskopi su pogrešno identificirali svemirsku letjelicu Gaia, koju je lansirala Europska svemirska agencija, kao objekt sličan prirodnim tijelima u orbiti Zemlje. No, znanstvenici su uvjereni da 2024 PT5 nije umjetni satelit ni teleskop, već prirodni objekt.


“Svaki put kada otkrijemo objekt s orbitom sličnom Zemljinoj, postoji mogućnost da se radi o svemirskom otpadu,” objasnio je suautor studije, astronom Raúl de la Fuente Marcos sa Sveučilišta Complutense u Madridu. Dodao je da je ovaj objekt “prirodnog podrijetla, bez sumnje.”

Neki znanstvenici sugeriraju da je asteroid 2024 PT5 možda nekada bio dio našeg Mjeseca. Međutim, zbog kratkog boravka u Zemljinoj orbiti, neki stručnjaci smatraju da ga ne treba klasificirati kao pravi “mini-mjesec”. Ipak, ovaj fenomen pruža fascinantan uvid u raznovrsnost objekata koji prolaze kroz naš planetarni prostor. Mini-mjeseci poput 2024 PT5 zanimljivi su i zbog mogućnosti da sadrže dragocjene metale, što ih čini potencijalnim ciljevima za buduću eksploataciju. Iako će ovaj asteroid ostati s nama samo kratko vrijeme, predviđa se da će se ponovno približiti Zemlji u siječnju, a zatim i 2055. godine

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.