kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogled iz prvog lica otkriva što je astronaut vidio dok se penjao izvan SpaceX letjelice
Svemir

Pogled iz prvog lica otkriva što je astronaut vidio dok se penjao izvan SpaceX letjelice

objavljeno

Istraživanje svemira uvijek je bilo granica koja mami ljudski duh, a čini se kako nikada nismo bili bliži osvajanju svemira nego što smo danas. Trenuci poput današnjeg, kada misija Polaris Dawn promatra Zemlju, otvara vrata svoje svemirske letjelice i zastaje pred pogledom na naš planet bez granica, otkrivaju čaroliju. U tim trenucima, zaljubljujem se u kozmos iznova.

Milijarder Jared Isaacman i njegova suradnica Sarah Gillis ostvarili su povijesni podvig kao prvi privatni civili koji su proveli svemirsku šetnju. Izvršavajući ovaj hrabri pothvat na visini od otprilike 1.200 kilometara, što je znatno iznad orbite Međunarodne svemirske postaje, duo je pažljivo izašao iz kapsule SpaceX Crew Dragon. Ovaj pionirski događaj ne samo da je demonstrirao tehničke sposobnosti privatne svemirske industrije već je i ojačao ljudsku povezanost s kozmosom.

Videozapisi koje je snimila SpaceX pružaju jedinstveni pogled iz perspektive astronauta. Kamera montirana na Isaacmanovoj kacigi snimila je kako pažljivo otpušta bravu kapsule, prvi put zavirujući van. Njegove oči, pune čuđenja, promatrale su blistavo Sunce i konture Australije koje su se postupno ocrtavale ispod njega.


“Ovo su prvi prizori prvog komercijalnog svemirskog izleta,” objavio je kontrolni centar, dok su zaposlenici SpaceX-a s oduševljenjem pozdravili Isaacmanove prve korake na svemirskoj ljestvici Skywalker, otkrivajući spektakularni pogled koji je do sada bio rezerviran isključivo za astronaute u državnim misijama. Uz postavljanje novih granica u ljudskim dostignućima, Isaacman i Gillis su testirali mobilnost svojih inovativnih EVA odijela, pružajući vrijedne povratne informacije inženjerima koji su ih razvili.

Misija Polaris Dawn postigla je apogej od 1.400 kilometara, označavajući najdalji čovjekov odlazak od Zemlje od vremena kada su se astronauti Apollo misija odvažili izvan granica našeg Mjeseca prije pola stoljeća. Dok započinje nova era svemirskih istraživanja pod vodstvom privatnog sektora, Isaacmanovi prvi koraci izvan svemirske letjelice simboliziraju zoru novih pothvata u osvajanju svemira. Ove misije ne samo da izazivaju postojeće granice mogućeg, već i inspiriraju buduće generacije da sanjaju o pustolovinama na Mjesecu i Marsu, uvijek s pogledom uprtim u zvijezde. Ljudi dragi, svemir je naš!

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.