kozmos.hr
Astronomija

Stručnjaci identificirali potencijalne lokacije slijetanja za Artemis III

Artemis III ilustracija. Zasluge: NASA.
objavljeno

Koje je idealno mjesto za slijetanje misije Artemis III, koja će upotrijebiti SpaceX-ov Human Landing System (HLS) Nedavna studija, objavljena u Acta Astronautica i dostupna na otvorenom serveru arXiv, bavila se upravo tim pitanjem. Međunarodni tim znanstvenika istražio je moguće lokacije unutar regije južnog pola Mjeseca, temeljeći se na 13 regija kandidata koje je NASA identificirala u kolovozu 2022. Ova istraživanja potencijalno otvaraju vrata novim metodama u odabiru mjesta slijetanja za buduće misije. Studija koristi Geografske informacijske sustave (GIS) i metode Višekriterijskog odlučivanja (MCDM) kako bi se procijenila i rangirala najpogodnija mjesta slijetanja. Korištenjem ovih metoda, istraživači su analizirali čak 1.247 lokacija unutar 13 regija, koje je NASA prethodno definirala.

Prema dr. Juanu Miguelu Sánchez-Lozanu s Tehničkog sveučilišta u Cartageni, glavna motivacija studije bila je primijeniti inovativne metode iz drugih znanstvenih polja u kontekstu istraživanja svemira. Kombinirajući GIS-MCDM metodologije s algoritmom TOPSIS (Tehnika za redoslijed preferencija sličnih idealnom rješenju), istraživači su analizirali kriterije poput vidljivosti površine Mjeseca, izloženosti sunčevoj svjetlosti, komunikacije sa Zemljom i prisutnosti vulkanskih stijena bogatih magnezijem i željezom.


Jedno od glavnih otkrića studije je da je lokacija DM2 (Nobile Rim 2) identificirana kao optimalna za slijetanje HLS misije. Ova lokacija se nalazi 250 kilometara od kratera Shackleton, dubokog kratera na južnom polu Mjeseca, koji bi mogao sadržavati naslage leda, budući da milijardama godina nije bio izložen sunčevoj svjetlosti.

Budućnost slijetanja na Mjesec

Prema riječima dr. Eloya Peña-Asensija s Politehničkog sveučilišta u Milanu, lokacija DM2 je odabrana zbog svojih izvrsnih performansi u ključnim kategorijama, uključujući najveći postotak solarne izloženosti i proširene komunikacijske prozore sa Zemljom. Ovaj znanstveni pristup omogućuje da kriteriji s nižim vrijednostima budu nadoknađeni kriterijima s izvrsnim rezultatima, stvarajući sveobuhvatan rang alternativa. DM2 nije jedina lokacija s visokim potencijalom. DM1 (Amundsen Rim) i lokacija 004, smještena na rubu Shackleton kratera, također su prepoznate kao izuzetno obećavajuće rezervne opcije. Dok se nastavlja planiranje slijetanja za Artemis III, NASA priprema Artemis II, misiju s četiri člana posade koja će 2024. obići Mjesec i vratiti se na Zemlju. Ove misije predstavljaju ključne korake u vraćanju ljudi na Mjesec po prvi put nakon misije Apollo 17 1972. godine.

Pored NASA-inih misija, privatni sektor također priprema svoje misije. Tvrtka Intuitive Machines planira lansiranje IM-2 misije prema južnom polu Mjeseca, koja bi mogla dodatno proširiti naše razumijevanje ove regije. Zaključno, studija otkriva da korištenje naprednih metoda GIS-a i algoritama strojnog učenja može igrati ključnu ulogu u odabiru lokacija slijetanja ne samo za Artemis, već i za buduće misije na druge planete i nebeska tijela diljem Sunčevog sustava.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.