kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Polaris Dawn: Povijesna SpaceX misija lansira se u petak ujutro
Svemir

Polaris Dawn: Povijesna SpaceX misija lansira se u petak ujutro

objavljeno

SpaceX misija Polaris Dawn, koja donosi prvu svemirsku šetnju civila, spremna je za lansiranje u petak rano ujutro, kako navodi Federalna zrakoplovna uprava SAD-a (FAA). Ova višednevna orbitalna ekspedicija obilježit će ključan trenutak u svemirskom istraživanju, jer će biti prvi put da civilni astronauti izvedu šetnju u svemiru. Prema najnovijem operativnom planu, četverosatni lansirni prozor otvara se u petak u 3:33 po lokalnom vremenu (07:33 GMT) iz Kennedyjevog svemirskog centra. Rezervni termini za lansiranje predviđeni su za subotu i nedjelju. Unatoč najavi FAA-a, SpaceX još uvijek nije dao službenu potvrdu o novom rasporedu.

Misiju predvodi milijarder i poduzetnik Jared Isaacman, poznat po svom pionirskom pristupu privatnim svemirskim letovima. Polaris Dawn će pokušati dosegnuti visinu od 1.400 kilometara, što je najviša točka posade još od slavnih dana Apollo programa NASA-e. Iako je misija spektakularna po mnogim standardima, glavna točka interesa bit će prva svemirska šetnja privatnih građana. Četveročlana posada, koja uključuje samo civilne astronaute, obavit će šetnju u svemiru koristeći najnovija SpaceX EVA svemirska odijela. Ova inovacija obećava revoluciju u tehnologiji svemirskih odijela, omogućujući sigurnu izvedbu svemirskih aktivnosti i za neprofesionalne astronaute.


Tehnički izazovi odgodili lansiranje

Prvotno planirano lansiranje Polaris Dawn suočilo se s nizom tehničkih problema i vremenskih poteškoća. Prošlog tjedna, lansiranje je najprije odgođeno zbog tehničkog kvara na lansirnoj platformi, dok je drugi pokušaj spriječila nepovoljna vremenska prognoza, koja je utjecala na sigurnost povratka kapsule u more. Uspješno lansiranje zahtijeva idealne uvjete kako bi povratak na Zemlju bio siguran. Osim toga, SpaceX se suočio s dodatnim izazovom kad je prva faza rakete Falcon 9 prošli tjedan doživjela kvar prilikom slijetanja. Raketa, koja se obično sigurno vraća na bespilotne brodove, ovoga puta nije uspjela sletjeti, što je dovelo do privremenog prizemljenja cijele flote Falcon 9. No, zabrana je ubrzo ukinuta, omogućujući nastavak redovitih operacija i lansiranja.

Polaris Dawn nije samo još jedna misija – ona naglašava sve veći utjecaj privatnih svemirskih tvrtki na istraživanje svemira, otvarajući nove mogućnosti za buduće civilne misije. Očekuje se da će uspjeh ove misije dodatno ubrzati razvoj svemirskog turizma i komercijalnih svemirskih letova, čineći svemir dostupnijim nego ikada prije. Ova misija jasno pokazuje kako SpaceX predvodi novu eru svemirskih putovanja. Napredne tehnološke inovacije, poput sofisticiranih svemirskih odijela i sigurnosnih sustava, predstavljaju značajan korak naprijed u održivosti i sigurnosti svemirskih misija. Time se otvara prostor za nove generacije istraživača koji nisu profesionalni astronauti. Svemirska industrija s velikim zanimanjem prati ovaj povijesni trenutak, očekujući da će Polaris Dawn postati prekretnica u civilnom svemirskom istraživanju. Ako misija bude uspješna, mogla bi otvoriti vrata za još ambicioznije projekte koji uključuju obične ljude u svemirske avanture.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.