kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • SpaceX dobio odobrenje za lansiranje Falcon 9 rakete nakon incidenta pri slijetanju
Svemir

SpaceX dobio odobrenje za lansiranje Falcon 9 rakete nakon incidenta pri slijetanju

Raketa Falcon 9 kompanije SpaceX i kapsula Dragon s posadom od četiri člana na misiji prema Međunarodnoj svemirskoj postaji lansirani su s platforme 39A u Svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu, Florida, u nedjelju, 3. ožujka 2024. Autor fotografije: AP Photo/John Raoux.
objavljeno

Američka Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) odobrila je SpaceXu nastavak lansiranja njegove pouzdane rakete Falcon 9, iako se još uvijek istražuje rijedak incident koji se dogodio tijekom slijetanja prvog stupnja rakete ranije ovog tjedna.


FAA je u srijedu privremeno obustavila lansiranja rakete Falcon 9 nakon što je došlo do nesreće u kojoj je prvi stupanj rakete, prilikom pokušaja slijetanja na autonomnu platformu u Atlantskom oceanu, pao i eksplodirao. Unatoč ovom incidentu, jutarnje lansiranje je uspješno dostavilo novi paket od 21 Starlink satelita u Zemljinu orbitu. U izjavi objavljenoj u petak, FAA je potvrdila da se Falcon 9 može vratiti u operacije dok se nastavlja istraga o anomaliji koja se dogodila tijekom misije Starlink Group 8-6, pod uvjetom da SpaceX ispunjava sve druge uvjete potrebne za licenciranje. Tijekom prijenosa uživo iz SpaceXa, vidjelo se kako se prvi stupanj rakete, koji obično slijeće uspravno koristeći svoje motore, nagnuo i eksplodirao prilikom spuštanja na platformu. Iako je sigurno slijetanje raketnog stupnja sekundarni cilj misije, ponovno korištenje cijelog raketnog sustava od presudne je važnosti za SpaceX-ov poslovni model.


Ovaj incident prekinuo je niz od više od tri godine kontinuiranih uspješnih slijetanja boostera. Falcon 9, koji čini okosnicu SpaceX-ove flote, igra ključnu ulogu u američkoj svemirskoj industriji. Ovu raketu koriste i američka vlada i privatne tvrtke za lansiranje satelita i astronauta u orbitu. Raketa je posljednji put bila prizemljena na dva tjedna u srpnju, kada je zbog anomalije motora drugog stupnja došlo do neuspjeha u postavljanju Starlink satelita na odgovarajuću visinu, što je rezultiralo njihovim izgaranjem pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu. SpaceX ostaje ključni igrač u industriji, a incidenti poput ovog podsjećaju na složenost i izazove koje donosi ponovno korištenje raketa.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.