kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Drevne zvijezde iz dalekih krajeva Mliječne staze otkrivene u blizini Zemlje
Svemir

Drevne zvijezde iz dalekih krajeva Mliječne staze otkrivene u blizini Zemlje

objavljeno

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je neobičan par zvijezda starijih od 10 milijardi godina, koje su stigle iz najudaljenijih dijelova Mliječne staze do našeg zvjezdanog susjedstva.


Znanstvenici iz Velike Britanije, Španjolske i Kine, uključujući stručnjake sa Sveučilišta Hertfordshire, otkrili su ovaj drevni binarni sustav zvijezda dok su istraživali zvijezde u blizini Zemlje. Ovaj par zvijezda, koji je migrirao iz takozvanog haloa Mliječne staze, predstavlja izuzetno rijedak i važan znanstveni nalaz. Otkriće uključuje bijelog patuljka i ultrahladnog subpatuljka, zvijezde s iznimno velikim brzinama, što ukazuje da većinu vremena provode daleko od vidljivih dijelova naše galaksije. Bijeli patuljak, nazvan VVV1256-62A, ima masu upola manju od mase Sunca i nalazi se na kraju spektra hlađenja bijelih patuljaka, što znači da se hladio milijardama godina. Bijeli patuljak je zvijezda koja nastaje na kraju životnog ciklusa običnih zvijezda. Iako su u početku vrlo vrući, postupno gube toplinu i sjaj jer prestaju s nuklearnom fuzijom.


Druga zvijezda u sustavu, VVV1256-62B, je subpatuljak s izuzetno niskim udjelom metala. Ova niska metalnost ukazuje na veliku starost zvijezde, budući da u ranom svemiru, kada su se ove zvijezde formirale, teži elementi poput željeza bili vrlo rijetki. Ovaj binarni sustav je poseban zbog svoje izrazito ekscentrične orbite. Ova orbita uzrokuje velike promjene u udaljenosti između dviju zvijezda, što znači da se ove zvijezde većinom nalaze u halou Mliječne staze, ali ih njihova putanja povremeno dovodi u ravninu galaksije, područje gdje je koncentrirana većina zvijezda i materije u galaksiji.

Prva identifikacija ultrahladnog subpatuljka VVV1256-62B pripisuje se doktorandu Leighu Smithu sa Sveučilišta Hertfordshire, dok je bivši doktorand Zenghua Zhang potvrdio ovu klasifikaciju. Daljnja istraživanja Zenghua Zhanga i Sayana Baiga otkrila su da ove dvije zvijezde čine binarni sustav. Ovo otkriće potvrđeno je korištenjem teleskopa diljem svijeta, uključujući teleskop Gemini South, koji je dio Međunarodnog opservatorija Gemini, te ga podržava Nacionalna zaklada za znanost SAD-a (NSF). Uz Gemini, korišteni su i Vrlo veliki teleskop Europskog južnog opservatorija te Teleskop Blanco u Čileu.

“Ovo otkriće otvara nove horizonte u razumijevanju najudaljenijih dijelova naše galaksije. Povezivanje haloa i ravnine Mliječne staze ključni je korak u shvaćanju evolucije galaksije. Dok još istražujemo ekscentričnu orbitu ovih zvijezda, moguće je da je ona povezana s prošlim spajanjem Mliječne staze s drugom galaksijom,” objasnio je astronom sa Sveučilišta Hertfordshire Profesor Hugh Jones.

Profesor Jones također je izrazio ponos zbog rada sadašnjih i bivših studenata koji su doprinijeli ovom značajnom otkriću. Ovaj binarni sustav ne samo da pruža uvid u ranu povijest Mliječne staze, već otvara i nove smjerove istraživanja koji bi mogli dodatno rasvijetliti evoluciju naše galaksije kroz milijarde godina.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.