kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA će spasiti astronaute pomoću SpaceX-a, a ne Boeingovim problematičnim Starlinerom
Svemir

NASA će spasiti astronaute pomoću SpaceX-a, a ne Boeingovim problematičnim Starlinerom

Boeingov svemirski brod Starliner, s NASA-inim astronautima Butchom Wilmoreom i Suni Williams na brodu, približava se Međunarodnoj svemirskoj postaji za autonomno spajanje dok je orbitirao 414 kilometara iznad južnog Tihog oceana. (Izvor: NASA).
objavljeno

NASA je donijela konačnu odluku o povratku dvojice astronauta s Međunarodne svemirske postaje pomoću SpaceX-ove letjelice Crew Dragon, umjesto Boeingovog problematičnog Starlinera. Sunita Williams i Butch Wilmore, koji su se trebali vratiti na Zemlju nakon samo osam dana, sada će ostati na Međunarodnoj svemirskoj postaji sve do veljače, što znači da će njihov boravak u svemiru trajati nevjerojatnih osam mjeseci. Ova odluka dolazi nakon tjedana intenzivnog razmatranja opcija, jer su problemi sa Starlinerom postali previše rizični za povratak posade. NASA-ina odluka ozbiljan je udarac za Boeing, jednog od najvećih ugovaratelja svemirske agencije.

“NASA je odlučila da će se Butch i Suni vratiti na Zemlju pomoću SpaceX-ove misije Crew-9 u veljači, dok će Starliner biti vraćen bez posade,” izjavio je administrator NASA-e, Bill Nelson.

Problemi sa Starlinerovim pogonskim sustavom postali su očiti još prije lansiranja kada su inženjeri otkrili curenja helija. Unatoč tome, letjelica je lansirana, no ubrzo su se pojavili dodatni tehnički problemi, uključujući kvarove potisnika tijekom leta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. Situacija je postala neizvjesna, a NASA je bila prisiljena razmotriti sve moguće scenarije, uključujući i mogućnost da Starliner izgubi kontrolu i sudari se s postajom pri povratku. NASA sada mora prilagoditi Starlinerov softver kako bi omogućila autonomno odvajanje i siguran povratak u Zemljinu atmosferu bez posade.


Ova odluka predstavlja veliki gubitak povjerenja u Boeing, tvrtku koja je dosad bila ključni partner u NASA-inim misijama. Agencija je već uložila milijarde dolara u razvoj Starlinera, no sada se suočava s potrebom za hitnim rješenjima. Dok NASA tehnički može nastaviti s misijama bez Boeingovog Starlinera, SpaceX-ov Crew Dragon nastavlja dokazivati svoju pouzdanost. Crew Dragon, razvijen u sklopu istog programa komercijalne posade kao i Starliner, već je uspješno izvršio gotovo desetak misija s posadom na Međunarodnu svemirsku postaju. Hoće li Boeing dobiti novu priliku da dokaže svoju sposobnost u svemirskom programu, ostaje za vidjeti, no trenutno je jasno da NASA računa na SpaceX kao ključnog partnera za povratak astronauta s Međunarodne svemirske postaje.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.