kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Sekundarno zrcalo promjera 3,5 metara postavljeno na opservatorij Vera C. Rubin
Tehnologija

Sekundarno zrcalo promjera 3,5 metara postavljeno na opservatorij Vera C. Rubin

Tim Rubin Opservatorija postavlja poklopac preko sekundarnog zrcala kako bi ga zaštitio prije instalacije na teleskop. Zasluge: Rubin Obs/NSF/AURA/W. O'Mullane.
objavljeno

Sekundarno zrcalo promjera 3,5 metra za Opservatorij Vera C. Rubin uspješno je postavljeno na teleskop Simonyi Survey na Cerro Pachónu u Čileu. Ovo stakleno zrcalo, koje je izradila Corning Advanced Optics i polirala tvrtka L3Harris Technologies, prvi je trajni dio najsuvremenijeg širokokutnog optičkog sustava teleskopa, i uskoro će pridonijeti boljem razumijevanju našeg svemira.

Tim stručnjaka na Opservatoriju Vera C. Rubin uspješno je postavio sekundarno zrcalo na teleskop Simonyi Survey. Ovo postignuće označava ključni korak u integraciji optičkog sustava teleskopa, koji uključuje i primarno-tercijarno zrcalo promjera 8,4 metra te LSST kameru – najveću digitalnu kameru na svijetu. Opservatorij Rubin spreman je započeti novu eru u astronomiji s desetogodišnjim projektom Legacy Survey of Space and Time (LSST), koji kreće 2025. godine.

Dugogodišnji rad i planiranje

Instalacija kompletnog sklopa zrcala rezultat je godina napornog rada i pažljivog planiranja timova iz SAD-a i Čilea. Nakon izrade i poliranja, stakleni obradak i komponente sklopa zrcala stigle su u Čile 2018. godine i bile pohranjene u opservatoriju dok su se nastavili radovi na nosaču teleskopa.


Sekundarno zrcalo premazano je zaštitnim srebrom u Opservatoriju Rubin 2019. godine, a integrirano sa sklopom zrcala početkom srpnja 2024. prije postavljanja na teleskop.

“Rad s ovim zrcalom nakon pet godina iznimno je uzbudljiv jer zaista osjećamo da smo u završnoj fazi,” rekla je Sandrine Thomas, zamjenica direktora za izgradnju Opservatorija Rubin. “Sada imamo staklo na teleskopu, što nas dovodi korak bliže revolucionarnoj znanosti.”

Tehnički detalji i izrada

Sekundarno zrcalo Opservatorija Rubin, promjera nešto manje od četiri metra, jedno je od najvećih konveksnih zrcala ikad izrađenih. Ovo monolitno zrcalo, debljine 10 centimetara, proizvela je tvrtka Corning Advanced Optics u Cantonu, iz New Yorka, koristeći Corning ULE staklo (Ultra-Low Expansion Glass).

“Corning je ponosan na gotovo 20-godišnju suradnju s timom Opservatorija Rubin,” izjavio je Claude Echahamian, potpredsjednik i generalni direktor Corning Advanced Optics. “Naše napredno ULE zrcalo omogućit će kristalno jasne poglede na duboki svemir, otkrivajući milijune novih objekata u Sunčevom sustavu.”

Proces izrade i poliranja

Nakon isporuke 2009. godine, obradak zrcala pohranjen je pet godina na Sveučilištu Harvard prije nego što je poliran i završen u tvrtki L3Harris Technologies u Rochesteru. L3Harris je koristio inovativne tehnike mjerenja za poliranje velike precizne konveksne površine.

L3Harris je također dizajnirao i izradio sklop sekundarnog zrcala, koji se sastoji od čelične montažne ploče, 72 aksijalna i šest tangencijalnih aktuatora koji podržavaju i kontroliraju oblik tankog zrcala pod gravitacijom, te elektronike i senzora sklopa zrcala, sustava za termalnu kontrolu i sustava za kontrolu zrcala.

“Naša 55-godišnja tradicija dizajniranja i izgradnje vrhunskih optičkih sustava nastavlja se s najvećim aktivnim sekundarnim sustavom zrcala na svijetu,” rekao je Charles Clarkson, potpredsjednik i generalni direktor Imaging Systems, Space and Airborne Systems, L3Harris. “Ovim postignućem bliži smo pomicanju znanstvenih granica i kartiranju svemira kao nikada prije.”

Postavljanje i aktivacija

Za postavljanje sklopa zrcala na nosač teleskopa, tim je koristio specijalizirana kolica za rotaciju zrcala u vertikalni položaj. Zatim su podigli sklop s kolica i postavili ga na nosač teleskopa, održavajući aktivnu kontrolu sustava kako bi spriječili dodatni stres na staklu.


Nakon pričvršćivanja sklopa sekundarnog zrcala, tim je povezao ćeliju zrcala s elektroničkim ormarom na nosaču teleskopa i ponovno aktivirao softverski sustav kontrole zrcala.

U nadolazećim tjednima, tim Opservatorija Rubin ponovno će instalirati jednu kameru, manju verziju LSST kamere, koja će se koristiti za različite testne kampanje na optičkom sustavu, uključujući oba zrcala.

Tim će sada usmjeriti napore na pripremu primarnog sklopa zrcala za integraciju s teleskopom u kolovozu te na postavljanje LSST kamere kasnije ove godine.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.