kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Nedjelja je bila najtopliji dan na Zemlji otkako vodimo evidenciju
Znanost

Nedjelja je bila najtopliji dan na Zemlji otkako vodimo evidenciju

Nedjelja je bila najtopliji dan na Zemlji otkako vodimo evidenciju
objavljeno

Nedjelja, 21. srpnja, zabilježena je kao najtopliji dan otkako vodimo evidenciju prema preliminarnim podacima objavljenima u utorak od strane klimatskog nadzora Europske unije.


Servis za klimatske promjene Copernicus (C3S) izvijestio je da je prosječna globalna površinska temperatura zraka u nedjelju iznosila 17,09 stupnjeva Celzija, što je najviša temperatura zabilježena u njihovim zapisima, koji sežu do 1940. godine. Ovaj rekord dolazi u trenutku kada valovi vrućine i požari pustoše dijelove Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Zemlja je upravo doživjela svoj najtopliji dan otkako vodimo evidenciju“, navodi se u priopćenju. Nova dnevna visoka temperatura bila je za 0,01 stupanj Celzija viša od prethodnog rekorda od 17,08 stupnjeva, zabilježenog 6. srpnja 2023. godine.

21. srpnja, C3S je zabilježio novi rekord za dnevnu globalnu srednju temperaturu,” izjavio je direktor C3S-a, Carlo Buontempo. “Nalazimo se na nepoznatom teritoriju, a kako se klima nastavlja zagrijavati, vidjet ćemo nove rekorde u budućim mjesecima i godinama“, dodao je.


Iako je povećanje temperature samo za nekoliko stotinki, ono što je “doista zapanjujuće” je niz bez presedana globalnih vrućina zabilježenih u posljednjih 13 mjeseci, dodao je Buontempo. Svaki mjesec od lipnja 2023. premašio je vlastiti temperaturni rekord u usporedbi s istim mjesecima prethodnih godina. Copernicus je istaknuo da, s obzirom na kontekst i vrhunac ljeta na sjevernoj hemisferi, nije “potpuno neočekivano” da bi ovaj novi dnevni rekord mogao biti oboren.

Može ga nadmašiti vrućina zabilježena ranije ovog tjedna, napomenuo je monitor, ukazujući na niz dana s rekordno visokim temperaturama u srpnju i kolovozu 2023. Očekuje se da će globalne temperature doseći vrhunac i potom pasti, iako bi moglo doći do daljnjih oscilacija u nadolazećim tjednima, navodi Copernicus.

Klimatske promjene uzrokuju duže, snažnije i češće ekstremne vremenske događaje poput toplinskih valova i poplava, a ova godina obilježena je velikim katastrofama diljem svijeta. Smrtonosni toplinski valovi već su pogodili Sjevernu Ameriku, Meksiko, Indiju i Tajland, dok su poplave devastirale dijelove istočne Afrike, Kine i Brazila.

Šumski požari spaljuju područja južne i istočne Europe, kao i Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, dok produžene vrućine na dijelovima sjeverne hemisfere stvaraju uvjete za izbijanje požara.

Izgaranje fosilnih goriva glavni je uzročnik globalnog zagrijavanja, ali emisije stakleničkih plinova koji zadržavaju toplinu i dalje rastu, unatoč međunarodnim naporima za prelazak na čistu energiju i usporavanje porasta temperatura.

2023. godina bila je najtoplija godina zabilježena do sada, a 2024. bi mogla slijediti isti trend s obzirom na “dovoljno tople” temperature zabilježene do sada, navodi Copernicus. Međutim, “previše je rano za pouzdane prognoze” koja će godina biti toplija, dodaje se u izvješću.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.