kozmos.hr
Znanost

Prijeti li čovječanstvu samouništenje?

landon-parenteau-QDFbLwy0hMY-unsplash (Unplush)
autor
objavljeno

Skupina znanstvenika objavila je svoj esej kojim je, u jeku klimatske konferencije COP27, upozorila na put u kojem se krećemo kao čovječanstvo.

Gumb za samouništenje

Živimo u tehnološki naprednom globalnom društvu i već desetljećima znamo za klimatske promjene. Pa zašto onda – upozorava skupina profesora u osuđujućem eseju objavljenom u The Conversation – „odlučujemo uništiti“ naš planet, a s njim i sebe?

Esej je napisan u jeku priprema i odvijanja globalne konferencije COP27, posljednje od UN-ovih godišnjih samita o klimatskim promjenama. Akademici, koji dolaze sa Sveučilišta u Newcastleu i Sveučilištu u Sydneyu, nisu baš optimistični da će svjetski čelnici ovaj put išta učiniti.+

Prije prošlogodišnjih pregovora u Glasgowu „stručnjaci su upozorili da je konferencija posljednja prilika za svijet da ograniči globalno zagrijavanje na 1.5 ℃ u ovom stoljeću. Pa ipak, prošlotjedno izvješće UN-a pokazalo je da čak i ako sve nacije ispune svoje klimatske ciljeve u ovom desetljeću, planet bi se i dalje zagrijavao za katastrofalnih 2.5 ℃,“ navode autori.


Rekordni ‘val vrućine’ na snimkama iz svemira

„Kao da gledate sudar usporenog vlaka, vodeći svjetski klimatski znanstvenici desetljećima su upozoravali na opasnosti stalno rastuće emisije stakleničkih plinova,“ pišu pozivajući se na činjenicu da su američka vlada i Exxon bili svjesni potencijala za klimatsku katastrofu uzrokovanu čovjekom od 1970-ih – „Pa zašto je, u 45 godina od tada, bilo tako malo akcije kao odgovor? Zašto osuđujemo današnju djecu i buduće generacije da žive na opasnom i neprijateljskom planetu?“

Hegemonija fosilnih goriva

Koji odgovor su ponudili na ovo pitanje? Naime, po njima kriva je „hegemonija fosilnih goriva.“  Pritom se pozivaju na ono što smatraju „prevladavajućom pretpostavkom organiziranom od strane korporativnih i političkih elita“ da je „beskrajni gospodarski rast potaknut fosilnom energijom toliko temeljan i zdravorazuman da se ne može dovoditi u pitanje.“

Drugim riječima, oslanjanje na fosilna goriva toliko je široko prihvaćeno da je postalo i življeni i ideološki način globalnog života. Fosilna goriva, pod ovom hegemonijom, nisu samo alati. Oni su „prirodno stanje“ i dovoditi u pitanje njihovu dominaciju znači dovoditi u pitanje strukturu društva.

Prijete nam klimatske katastrofe: šokantne vizualizacije prikazuju potopljene gradove

Pogled u budućnost

Stručnjaci su ipak ponudili neka opipljiva rješenja za ovo duboko komplicirano, strašno i alarmantno globalno pitanje. Dakako postoje alternative hegemoniji fosilnih goriva, ali uključuje trenutnu i dramatičnu dekarbonizaciju globalnog gospodarstva.

U konačnici, međutim, kažu da odgovor mora biti ukorijenjen u smanjenju rasta ili „planiranom i pravednom smanjenju bogatih gospodarstava“ dok se održivost ne može razumno postići.

Klimatske prijelomne točke možda bliže nego mislimo


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Christopher Wright et al., „A technologically advanced society is choosing to destroy itself. It’s both fascinating and horrifying to watch,“ theconversation.com (pristup 15. studenoga 2022).

Maggie Harrison (12. studenoga 2022.), „Professors Warn Of “Horrifying” Self-Destruction Of Human Civilization,“ futurism.com (pristup 15. studenoga 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.