kozmos.hr
Znanost

8K video olupine Titanika otkriva neviđene detalje

8K-Video-of-the-Titanic-2048x105 (Curiosmos, detalj iz YT videa)
objavljeno

Sto deset godina od potonuća davne 1912. godine, tim istraživačke ekspedicije snimio je nevjerojatan 8K video olupine legendarnog Titanika.

Suvremena video tehnologija koja oduzima dah

Revolucionarni 8K video broda Titanik – potonulog prije 110 godina tijekom prvog putovanja 1912. – snimila je posada ekspedicije 2022 Titanic Expedition te prikazuje zapanjujuću razinu detalja i boja. YouTube kanal OceanGate Expeditions objavio je danas nevjerojatnu snimku, prikazujući legendarni brodolom do neviđenih detalja.

Snimka nije samo zapanjujuća jer prikazuje jedinstven pogled na brodolom, već će znanstveni tim i pomorski arheolozi moći preciznije okarakterizirati raspadanje broda u godinama koje slijede zahvaljujući komparaciji s novim videom. Stockton Rush, predsjednik OceanGate Expeditionsa, komentirao je: „Ova 8K snimka omogućuje nam zumiranje i zadržavanje odlične kvalitete, što je ključno za velike zaslone i impresivne video projekte. Ono što je još izvanrednije je nevjerojatna kvaliteta boja ove snimke.“


Znanstvenici su već primijetili da postoje male razlike u određenim dijelovima olupine između nove snimke i one iz 2021. godine. Kao dio ekspedicije znanstveni tim pregledat će 8K, 4K i druge snimke snimljene tijekom putovanja kako bi ustanovili postoje li vidljive promjene. Rush je objasnio da su im stručni članovi posade na podmornicama Titan tijekom ronjenja omogućili izravnu procjenu brodoloma, upravljanje istraživanjem različitih značajki olupine i nastavak proučavanja pomoću slika.

Zašto je nova snimka važna?

Rory Golden, stručnjak za Titanik iz OceanGate Expeditionsa i veteran-ronioca koji je više puta posjećivao Titanik, objašnjava da su nove snimke otkrile nove detalje. Primjerice, na prijašnjim snimkama ime Noah Hingley & Sons Ltd. – proizvođača sidra – nije bilo vidljivo na lijevom sidru. Golden je dodao kako, iako je proučavanju broda posvetio desetljeća, do sada nije vidio ovako detaljne snimke te mu je, dakako, veoma uzbudljivo otkriti nešto novo nakon toliko godina!

PH Nargeolet, ronilac i pilot podmornice Veteran Nautile, objašnjava da na samom početku videa možemo vidjeti dizalicu koja je nekoć podizala ogromno sidro od 15 tona, a trenutno se još uvijek nalazi na palubi broda, zajedno s okovom koji je izvorno bio pričvršćen za glavni jarbol.

Kasnije u videu mogu se vidjeti tri okrugle strukture duž unutarnje ograde, a riječ je o trostrukim konopima korištenim su za pričvršćivanje broda za pristanište. Ujedno vidimo i zelena svjetla laserskog sustava skaliranja. Korištenjem glavnog prozora i kamere podmornice Titan, stručnjaci mogu točno odrediti veličinu objekata.

https://www.youtube.com/watch?v=x40SAJS2whY&feature=emb_title

Sadržaj snimke

Snimka prikazuje Titanikov pramac, lijevo sidro, teretni prostor broj jedan i dva brončana pritezna vitla. Na snimci se također vidi golemi sidreni lanac (svaka karika teška je oko 90 kg).

Jedan od zanimljivijih detalja jest isječak koji prikazuje jednostrani kotao koji je pao na dno oceana kada se brod raspao. Kao što Golden ističe, to je bio jedan od jednostranih kotlova koji su prvi put otkriveni kada je olupina otkrivena 1985. godine. Budući da će buduće ekspedicije snimati nove snimke koje se mogu uspoređivati ​​iz godine u godinu, ove inicijalne snimke pomoći će u određivanju brzine Titanikova propadanja.


Videozapis olupine i polja krhotina također će pomoći znanstvenicima u identificiranju vrsta koje su primijećene na brodu i oko njega, a arheolozi će te elemente detaljnije dokumentirati. Iz tima su također potvrdili kako je ekspedicija (2023 Titanic Expedition) već u plani priprema i planiranja za iduću godinu!

Konačno pronađen brod Ernesta Shackletona

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.