kozmos.hr
Znanost

10 zanimljivosti o drevnom potonulom gradu Dwarka

Dwarka. Izvor: Curiosmos.com.
objavljeno

Iako je davno izgubljeni indijski grad Dwarka spominjan u mnogim drevnim hinduističkim tekstovima, njegovo postojanje dugo se vremena smatralo tek pukim mitom. No, sve se promijenilo 1990.-ih kada su njegovi ostaci nađeni nedaleko od indijske obale.

Kroz povijest, mnogi su drevni gradovi sagrađeni diljem svijeta. Neki od tih gradova su tako impresivni da su se pjesme recitirale u njihovu čast. Bili su tako veličanstveni da su ljudi mislili kako su ih sagradili bogovi kao što je slučaj s Teotihuacanom u današnjem Meksiku.

Drugi gradovi poput Atlantide, bili su domovi ekstremno naprednih civilizacija koje su misteriozno nestale iz povijesnih izvora. Atlantida je samo jedna od mnogih sličnih legendi. Drevni grad Dwarka je također sjajan primjer, a vjerojatno nikad niste čuli za njega. Upravo iz tog razloga volim mitologiju, a ponekad, mitovi i nisu tako daleko od činjenica.

Legendarni izgubljeni grad, koji je navodno postojao negdje u današnjoj Indiji, poznat kao Dwarka bio je sagrađen od strane nebeskog božanstva. Njegovo postojanje je posvjedočeno u jednom od najsvetiji hinduističkih tekstova, Mahabharati. Dwarka je mjesto gdje mitovi srastaju s realnošću i postaju jedno. To je mjesto gdje možemo saznati da ono što je jednom bio mit, lagano može postati stvarnost.


Spominje se u Mahabharati

Legende kažu da je Krišna, jedno od najmoćnijih božanstava iz Mahabharate, utemeljitelj Dwarke. Mahabharata kaže da je Dwarka glavni grad Amnartskog kraljevstva, a u hinduističkim epovima i u Puranama, Dwarka je nazvana Dvaravati i jedno je od sedam Tirta (mjesta hodočašća) za spiritualno oslobođenje.

Indijska Atlantida

U suštini, Dwarka se smatra indijskom Atlantidom; to je bio najmoćniji i najprosperitetniji grad kojeg je naposljetku progutao ocean. Veliki grad bio je sagrađen na otoku, nedaleko od današnje indijske obale.

Dwarka je potonula baš poput Atlantide

U Mausala Prva Mahabarathe, potonuću Dwarke svjedočio je Arjuna, protagonist Mahabharate, koji opisuje katastrofične događaje ovako:

„More, koje je udaralo po obalama, odjednom je probilo prirodnu barijeru. Prekrilo je grad. Preplavilo je sve ulice. Vidio sam lijepe zgrade kako bivaju uronjene u more, jedna po jedna. U samo nekoliko trenutaka sve je bilo gotovo. More je postalo mirno poput jezera. Nije više bilo nikakvoga traga naselju. Dwarka je sada bilo samo ime, samo sjećanje – Mausala Prava Mahabharate“

10 zanimljivosti o 5500 godina staroj sumerskoj zvjezdanoj karti

Često spominjana u drevna vremena

Uz sve ovo gore, drevna Dwarka je spomenuta u Šrimad Bhagavad Giti, Harivamši, Skanda Purani i Višnu Purani.

Prekrasan grad

Legenda spominje Dwarku kao vrlo sličnu Platonovoj Atlantidi: bila je jako dobro očuvana, mogla se doseći samo brodom i dobro je isplanirana. Grad je bio podijeljen na šest sektora od kojih je svaki imao svoju svrhu. Jedan sektor je bio izgrađen isključivo za rezidente grada, jedan za komercijalne svrhe, jedan samo za hramove itd.

Zlatna mjesta Warke

Dom veličanstvenih širokih cesta i divno ukrašenih plaza. Grad je imao umjetna jezera i vrtove. Najvažnije od svega, Dwarka je imala preko 800 palača, sve od zlata, srebra i plemenitih metala.

Jednom legenda, sada stvarnost

Sve do 1990-ih, mislilo se da grad postoji samo u legendama


Ipak, na temelju tih legenda, arheolog Ranganatha Rao devedesetih je započeo istraživanja nedaleko od današnjeg suvremenog grada Dwarke (zlato Khambhata / Cambaya) i pronašao ostatke struktura drevnih sidra i plovila drevnih kultura koje datiraju nazad u treći milenij prije Krista.

Sve do Raovog otkrića, Dwarka se smatralo mitološkim mjesto jer se grad spominjao samo u svetim hinduističkim spisima i nisu bili nađeni nikakvi konkretni dokazi za njegovo postojanje.

Važnost mjesta za Hinduizam označava činjenica da je Dwarka, čije ime dolazi od Urdu riječi „dwor“ (vrata), jedna od četiri svetih hodočasničkih točaka.

Moderna Dwarka

Par kilometara dalje od mjesta gdje se nalaze ostaci potopljenog grada, postoji malo naselje također zvano Dwarka. Radi se o obalnom gradiću s 30 000 stanovnika i puno hramova.

Dwarka je potonula šest puta

Prema Hindu tekstovima, Dwarka je preplavljena oceanom čak šest puta kao žrtva plimnih valova i tajfuna, ali božanska volja bi uvijek učinila da ispliva na površinu. Danas, lijenost i nevjera nanovo zakopavaju arheološke ostatke čija je važnost izvan svake sumnje ogromna. Vlada nije potrošila dovoljno resursa da istraži potonuli grad, niti je učinila dovoljno da zaštiti njegove ostatke stare više tisuća godina.

Zračna bitka

Drevni hindu tekst kaže da je grad bio napadnut u više navrata i da je jednom bio poprište zračne bitke koja je uključivala Vimane.

Krišna je udario Salvu sa šesnaest strijela i njihovim mlazom nadjačao zrakoplov kao što sunce na čistom nebu nadjača cijeli svod beskonačnim brojem molekula sunca…“ (izvor)

Koliko god otkriće bilo fascinantno, valja spomenuti da su daljnja istraživanja nalazišta od presudne važnosti. Njegova historijska vrijednost je neprocjenjivo velika. Ono što smo dosad pronašli nekih 40 metara ispod površine, sugerira da je grad prije 9 000 godina bio utočište jednog prosperitetnog i naprednog društva.

Važnost potonulog grada leži u tome što on, prema stručnjacima, prethodi najstarijim poznatim arheološkim ostacima na kontinentu za čak 5 000 godina. Nadalje, radi se o starijem nalazu od drevne Harapan civilizacije, koja se datira unazad oko 4 000 godina.

10 razloga zašto je Göbekli Tepe jedno od najzanimljivijih nalazišta na Zemlji

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.