kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici razvijaju metodu za detekciju mogućih izvanzemaljskih warp-pogona
Svemir

Znanstvenici razvijaju metodu za detekciju mogućih izvanzemaljskih warp-pogona

Znanstvenici razvijaju metodu za detekciju mogućih izvanzemaljskih warp-pogona
objavljeno

“Naše istraživanje tehnologija za iskrivljavanje prostora predstavlja ključni korak u otkrivanju gravitacijskih valova,” ističe se u znanstvenom radu.


Tim znanstvenika sa Sveučilišta UCLA, Carnegie Mellon i ostalih istraživačkih centara predložio je uporabu već postojećih zemaljskih opservatorija u svrhu traganja za naprednim izvanzemaljskim životom, fokusirajući se pritom na potencijalnu aktivnost njihovih hipotetskih pogona, poput teoretskog warp pogona koji bi, prema teoriji, mogao iskrivljavati prostor. U svojem znanstvenom radu, tim tvrdi da bi monitoring specifičnih tipova signala gravitacijskih valova mogao otkriti prisutnost naprednih tehnologija sposobnih za takvu produkciju. Iako predstavlja značajan teorijski napredak, ovakav pristup otvara uzbudljive nove perspektive u istraživanju svemira u potrazi za životom.

Gravitacijski valovi i njihova uloga

Gravitacijski valovi, za razliku od elektromagnetskih signala, mogu se detektirati na velike udaljenosti, omogućujući nam da prodremo u najskrivenije kutke svemira u njihovoj potrazi. Do sada detektirani gravitacijski valovi najčešće su rezultat sudara crnih rupa i neutronskih zvijezda, čiji snažni događaji generiraju ogromne valove kroz prostor i vrijeme, a zabilježeni su u opservatorijima poput Opservatorija za gravitacijske valove s laser interferometrom (LIGO) u Sjedinjenim Državama.


Međutim, autori studije predlažu mogućnost da izvanzemaljske civilizacije proizvode slične gravitacijske valove koristeći se pogonima za iskrivljavanje prostora. Ovi teoretski sustavi pogona mogli bi omogućiti svemirskim letjelicama da putuju brzinama koje su na razini ili čak premašuju brzinu svjetlosti, s obzirom na to da bilo koji objekt može generirati takav efekt ubrzavanjem do dovoljno visoke brzine. Ova ideja stoga transcendirira granice čiste teoretske spekulacije. Unatoč brojnim izazovima i inherentnim neizvjesnostima ovog istraživačkog polja, tim znanstvenika zadržava optimističan stav.

Teorija ili nešto više?

Naš rad na istraživanju pogona za iskrivljavanje prostora nadilazi okvire teorijske debate; on nas usmjerava ka novim metodama otkrivanja gravitacijskih valova,” istaknuo je Gianni Martire, suautor studije i voditelj Applied Physics, nezavisnog tima znanstvenika i inženjera koji su već objavili niz studija o warp pogonima. “Primjena ovog pristupa omogućuje nam da proširimo naše istraživačke kapacitete preko granica konvencionalnih metoda detekcije elektromagnetskih signala. Već sada imamo mogućnost pregledavanja svih 10¹¹ zvijezda u Mliječnoj stazi u potrazi za tehnologijama koje iskrivljuju prostor, a uskoro ćemo biti u stanju proširiti naša istraživanja na tisuće drugih galaksija,” dodao je

U suradnji s Carnegie Mellon, Applied Physics radi na razvoju prvog modela zasnovanog na umjetnoj inteligenciji koji bi bio dovoljno osjetljiv za detekciju signala pogona koji mogu saviti prostor i njihovo razlikovanje od pozadinske buke. No, prije nego što započnemo s potragom za izvanzemaljskim pogonima za savijanje prostora, potrebno je unaprijediti naše tehnologije.

“Detekcija gravitacijskih valova još je u ranoj fazi,” priznao je Manfred Paulini, profesor fizike i prodekan na Sveučilištu Carnegie Mellon. “Buduća eksperimentalna poboljšanja otvorit će vrata novim otkrićima.”

Pratite Kozmos na Google Vijestima.