kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici prvi put proučili tajanstveni dio Kineskog zida u Mongoliji
Znanost

Znanstvenici prvi put proučili tajanstveni dio Kineskog zida u Mongoliji

Fotografija Velikog kineskog zida usred zelene vegetacije. Izvor: Depositphotos
objavljeno

Tim arheologa sa Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu, u suradnji s kolegom s Nacionalnog univerziteta u Mongoliji, proveo je opsežno istraživanje sustava zidina dugih 405 km u istočnoj Mongoliji, poznatih kao Mongolski Luk. Cilj im je bio produbiti razumijevanje povijesti i svrhe ovog strukturnog kompleksa. Nalazi istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Field Archaeology, gdje tim detaljno opisuje korištene tehnike i tehnologije.

Mongolski Luk, dio Kineskog zida koji se proteže u neovisnu Mongoliju, zadržao je svoj oblik i naziv zahvaljujući karakterističnom luku. Naspram poznatijeg dijela zida u Kini, ovaj segment u Mongoliji je relativno manje istražen, a novim istraživačkim naporima tim je želio ispuniti ove praznine u znanju koristeći različite metodološke pristupe.

Ključni element istraživanja bio je detaljno mapiranje zida, koji se proteže od Dornodske do Sukhbaatarske provincije, paralelno s graničnom linijom Mongolije i Kine. Analiza je ukazala na to da se zid sastoji od 34 različite strukture, izgrađene kombinacijom zemljanih zidova i rovova. Povijesni zapisi o vremenu izgradnje zida su neodređeni, ali se smatra da datira između 11. i 13. stoljeća. Također, istraživanje je uključivalo analizu meteoroloških podataka i satelitskih snimaka, a provođene su i terenske studije za utvrđivanje sastava i stanja zida.


Među iznenađujućim nalazima istaknuto je postojanje velikih praznina u zidu, što upućuje na zaključak da zid nije imao za cilj potpunu obranu od invazija, već je vjerojatno bio brzo izgrađen kao odgovor na specifične prijetnje. Također, postoji evidencija koja sugerira da je zid mogao imati ulogu u kontroli kretanja ljudi ili stoke, ili čak kao dio sustava oporezivanja.

Unatoč mnogim teorijama, zidova lokacija i konstrukcija sugeriraju da kao obrambeni mehanizam nije bio posebno efikasan, primjerice, mnogi njegovi nadzorni punktovi su bili postavljeni na mjestima s ograničenim vidikom. Iako istraživači nisu uspjeli pružiti definitivne odgovore o pravoj svrsi ili preciznom vremenu izgradnje Mongolskog Luka, njihov rad pruža temelj za daljnja istraživanja i dublje razumijevanje ove povijesne zagonetke. Odlučni u namjeri da otkriju više, tim planira nastaviti sa svojim istraživačkim radom.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.