kozmos.hr
Jeste li znali?

Znanstvenici proizveli najmanje letjelice na svijetu: manje su od zrna pijeska

Mikročip pored mrava. Izvor: Northwestern University.
objavljeno

Tim inženjera sa Sveučilišta Northwestern, izradili su minijaturne mikročipove s krilima. Jata mikročipova zajedno će tvorit veliku bežičnu mrežu te skupljati važne podatke iz okoliša.

Mikročipovi s krilima, manji su od zrna pijeska

Manji su od zrna pijeska, što ih čini najmanjim letećim strukturama koje je čovjek ikad proizveo, tvrde u izjavi sa Sveučilišta Northwestern.

Mali ‘mikroletači’ služit će za nadzor zagađenja, bakterija i virusa u zraku, kao i drugih kontaminirajućih supstanci. Bit će ispušteni u jatima iz aviona ili s visokih nebodera.

Zajedno će činiti veliku bežičnu mrežu, sakupljajući važne podatke iz okoline, lišeni tereta velike opreme koja nam je inače potrebna za nadzor.

Sadrže senzore, izvore napajanja i antene za bežičnu komunikaciju

Dizajn je nastao na temelju stabla koja raspršuju svoj plod na širokim površinama. Mikročipovi nemaju vlastiti pogon, već funkcioniraju na temelju lebdenja i sporog opadanja kao kod plodova javora, zvanih kalavci.


Unatočm svojoj veličini, inženjeri su u mikročipove uspjeli implementirati senzore, izvore napajanja te antene za bežičnu komunikaciju.

“Tijekom bilijuna godina, priroda je dizajnirala plodove sa izrazito sofisticiranom aerodinamikom” rekao  je John Rogers, vođa tima s Northwesterna i koautor rada o ‘mikroletačima’, objavljenom u časopisu Nature. “Posudili smo koncept dizajna te ga prilagodili i primijenili na platformi elektroničkih sklopki.”

Činjenica da mogu lebdjeti dugo vremena, dopušta im sakupljanje podataka iz okoline sve dok se ne spuste na površinu. Rogers i njegov tim koristili su sofisticirane materijala i proizvodne tehnike, printajući komponente u obliku malih plosnatih čipova.

Mikročip je manji od zrna pijeska. Izvor: Northwestern University.
Mikročip je manji od zrna pijeska. Izvor: Northwestern University.

Spajanje s pametnim telefonima i nadzor okoliša

Prilikom testiranja, inženjeri su uspjeli iskoristiti sposobnost uređaja da pohrani energiju iz okoliša kako bi napajali bežičnu antenu za prenošenje podataka na pametni telefon.

Na taj način, prototipi su bili u stanju detektirati sastav zraka i očitati pH vrijednost, što bi moglo pomoći prilikom nadzora vode i njene kvalitete.

Inženjeri sada rade na potpuno bio-razgradivoj verziji koja bi se ‘otopila’ u vodi čim bi pala na tlo, ne ostavljajući za sobom tragove.

“Razumijemo da ogromne količine mikroletača mogu stvarati probleme, no kako bismo riješili ovu dilemu, napravili smo potpuno razgradive verzije.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Three-dimensional electronic microfliers inspired by wind-dispersed seeds” by Bong Hoon Kim, Kan Li, Jin-Tae Kim, Yoonseok Park, Hokyung Jang, Xueju Wang, Zhaoqian Xie, Sang Min Won, Hong-Joon Yoon, Geumbee Lee, Woo Jin Jang, Kun Hyuck Lee, Ted S. Chung, Yei Hwan Jung, Seung Yun Heo, Yechan Lee, Juyun Kim, Tengfei Cai, Yeonha Kim, Poom Prasopsukh, Yongjoon Yu, Xinge Yu, Raudel Avila, Haiwen Luan, Honglie Song, Feng Zhu, Ying Zhao, Lin Chen, Seung Ho Han, Jiwoong Kim, Soong Ju Oh, Heon Lee, Chi Hwan Lee, Yonggang Huang, Leonardo P. Chamorro, Yihui Zhang and John A. Rogers, 22 September 2021, Nature.
DOI: 10.1038/s41586-021-03847-y


Tangermann V. (23. rujna 2021.), Scientists Build World’s Tiniest Flying Machines, Smaller Than a Grain of Sand, They want to drop swarms and fill the air, futurism.com (pristupljeno 23. rujna 2021.)

Anonymus (22. rujna 2021.), Winged Microchip Is Smallest-Ever Human-Made Flying Structure – The Size of a Grain of Sand, Northwestern University (pristupljeno 23. rujna 2021.)

 

 

 

 

 

 

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.