kozmos.hr
Znanost

Znanstvenici otkrili rezervoar vode star 6 milijuna godina

objavljeno

U značajnom znanstvenom proboju, međuinstitucijski tim geoznanstvenika otkrio je drevni, veliki podzemni rezervoar svježe vode, skriven duboko ispod sicilijanskih planina. Detalji ove studije, objavljeni u znanstvenom časopisu Communications Earth & Environment, baziraju se na analizi podataka koji su prvotno prikupljeni tijekom istraživanja naftnih polja, a fokusirani su na podzemne vode u području formacije Gela na Siciliji.

Pred očima znanstvene zajednice, koja teži pronalaženju novih resursa za podršku rastućem broju stanovnika na otocima poput Sicilije – smještene u Sredozemnom moru blizu talijanske obale – istraživanje neiskorištenih podzemnih slatkovodnih izvora postalo je prioritet. Vlasti Sicilije, suočene s izazovima vodosnabdijevanja rastuće populacije, pokrenule su ovu studiju.

Istraživači su proučavali karte i podatke iz prethodnih geoloških istraživanja u potrazi za naftom i na taj su način otkrili vodonosnik koji se prostire tisućama metara ispod Hiblejskih planina. Kroz razvoj i analizu 3D modela vodonosnika, tim je došao do zaključka da ovaj vodonosnik sadrži približno 17,5 kubičnih kilometara vode.


Kako je voda završila zarobljena ispod planina?

Istraživači su posebno zainteresirani za razumijevanje načina na koji je ogromna količina slatke vode završila zarobljena ispod planina. Pretpostavljaju da se to dogodilo tijekom Mesinske krize saliniteta, koja je trajala oko 700.000 godina i tijekom koje su mnogi dijelovi Sredozemnog mora presušili zbog blokade na Gibraltarskom tjesnacu, izlažući morsko dno kiši.

Tim vjeruje da je kišnica prodirala kroz zemljinu koru, akumulirajući se u podzemlju zahvaljujući karbonatnim stijenama koje su funkcionirale kao spužve. Nakon što su se razine mora vratile u normalu, ove slatkovodne zalihe su ostale zarobljene zbog pritiska morske vode.

Istraživači su također identificirali Maltešku strmina, koji se proteže uz istočnu obalu Sicilije, kao vjerojatnu putanju kojom je drevna kišnica dospijevala u podzemlje. Ovo otkriće ne samo da pruža uvid u geološku prošlost regije, već i otvara mogućnosti za buduće iskorištavanje ovog dragocjenog vodnog resursa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.