kozmos.hr
Astronomija

Webb je opet otkrio najudaljeniju galaksiju u svemiru

Webb je ponovo otkrio najudaljeniju galaksiju u svemiru
objavljeno

James Webb svemirski teleskop postigao je novi znanstveni podvig, otkrivši najudaljeniju poznatu galaksiju, sjajni zvjezdani sustav koji je postojao samo 290 milijuna godina nakon Velikog praska, izvijestila je NASA.


Od kada je postao operativan 2022. godine, svemirski teleskop James Webb otvorio je novo razdoblje znanstvenih otkrića. Omogućio je istraživačima da zavire dublje nego ikad prije u svemirske prostranstva, što ujedno znači i pogled unatrag u vrijeme. Najnovije otkriće ima duboke implikacije za naše razumijevanje tzv. Kozmičke zore, navode znanstvenici. Međunarodni tim astronoma prvi je put uočio galaksiju nazvanu JADES-GS-z14-0 početkom 2023. godine, no bila su potrebna dodatna promatranja kako bi se potvrdilo da se radi o najudaljenijoj galaksiji, a ne o nekoj zbunjujućoj anomaliji, navodi se u zajedničkoj izjavi. “Izvor je bio iznenađujuće svijetao, što nismo očekivali za tako udaljenu galaksiju, a nalazila se vrlo blizu druge galaksije, tako da su dvije izgledale kao dio jednog većeg objekta,” izjavio je Stefano Carniani iz Scuola Normale Superiore u Italiji, zajedno s Kevinom Hainlineom s University of Arizona.


Potvrda otkrića

Svjetlost iz najudaljenijih galaksija koja stiže do Zemlje rastegnuta je širenjem svemira i pomaknuta u infracrveno područje spektra svjetlosti. Svemirski teleskop James Webb opremljen je da detektira ovu svjetlost s neviđenom jasnoćom.  im je proveo dodatna promatranja u listopadu i siječnju—prvo s Webbovim primarnim imagerom nazvanim NIRCam, a zatim s NIRSpecom, koji analizira spektar svjetlosti iz objekta kako bi utvrdio njegova fizička svojstva—kako bi bili sigurni u svoju hipotezu. JADES-GS-z14-0 značajno nadmašuje prethodni rekord najstarije poznate galaksije, koju je držala JADES-GS-z13-0, a koja je postojala 320 milijuna godina nakon Velikog praska. Kada je njena starost potvrđena u siječnju, “morao sam ustati od svog računala, činilo se toliko nevjerojatno vidjeti ovo,” rekao je Hainline u videu objavljenom na YouTubeu. “Ako je svemir dvosatni film, ova galaksija je iz prve dvije i pol minute,” dodao je.

Značajke galaksije

“Najvažniji aspekt JADES-GS-z14-0 je taj što na ovoj udaljenosti znamo da mora biti intrinzično vrlo svijetla,” rekli su Carniani i Hainline. Analiza fotografija pokazala je da galaksija ima promjer od 1.600 svjetlosnih godina, što sugerira da svjetlost dolazi uglavnom od mladih zvijezda, a ne od emisije u blizini rastuće supermasivne crne rupe. “Ova zvjezdana svjetlost implicira da je galaksija stotine milijuna puta masivnija od Sunca!” rekli su istraživači. “Ovo postavlja pitanje: Kako priroda može stvoriti tako sjajnu, masivnu i veliku galaksiju za manje od 300 milijuna godina?” Daljnja analiza emisije svjetlosti ukazuje na prisutnost kisika, još jedno iznenađujuće otkriće koje sugerira da su “višestruke generacije vrlo masivnih zvijezda već proživjele svoje živote prije nego što smo promatrali galaksiju.” Sveukupno, promatranja JADES-GS-z14-0 mijenjaju astronomske predikcije o tome kako su najranije galaksije izgledale nakon Velikog praska prije 13,8 milijardi godina. S obzirom na relativno mali dio noćnog neba koji su istražili, vrlo je vjerojatno da će u narednim godinama biti otkriveno još sjajnijih galaksija iz još ranijih razdoblja, navode istraživači

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.