kozmos.hr
Astronomija

Umro je astronom Frank Drake – autor poznate Drakeove jednadžbe

Frank Drake.
objavljeno

U petak, 2. rujna u 93. godini života preminuo je američki astronom Frank Drake, danas najpoznatiji kao autor jednadžbe koja pokušava procijeniti broj razvijenih izvanzemaljskih civilizacija.

Frank Drake rođen je 1930. u Chicagu u Illinoisu. Nakon što završio preddiplomski studij inženjerske fizike na Sveučilištu Cornell, kratko vrijeme tijekom ranih 1950-ih služio je u Američkoj mornarici na brodu USS Albany. Nakon toga, vratio se školovanju i na Harvardu je diplomirao i doktorirao na polju astronomije pod vodstvom Cecilie Payne-Gaposchkin, astrofizičarke koja je prva 1925. predložila tezu da su zvijezde uglavnom izgrađene od vodika i helija.

Projekt Ozma

Nedugo nakon doktorata (1955.) Drake se počeo baviti onime po čemu je danas najpoznatiji: potragom za izvanzemaljskim životom. 1959. godine, kao radioastronom pri Nacionalnom opservatoriju za radioastronomiju (National Radio Astronomy Observatory, ili NRAO) u Green Banku u Zapadnoj Virginiji, Drake je dobio sredstva i dopuštenje za pokretanje Projekta Ozma. Jednostavno rečeno, radi se o prvom projektu kojem je zadaća bila tražiti izvanzemaljski život po prostranstvima svemira. Projekt je izvorno trebao biti tajan, uglavnom zbog straha od sprdanje javnosti, no Drake ga je odlučio objelodaniti nakon što su Giuseppe Cocconi i Philip Morrison, također pioniri na polju potrage za vanzemaljcima, iste godine objavili rad „Potraga za međuzvjezdanim komunikacijama“.

Rad Projekta Ozma bio je vrlo fokusiran: radioteleskopima su se promatrale zvijezde Tau Ceti i Epsilon Eridani, dvije relativno bliske zvijezde (oko 10 svjetlosnih godina) koje su sličnih karakteristika kao naše Sunce. Značajno, Drake je slušao potencijalne nadolazeće signale iz tih dviju zvijezda iako u to vrijeme još nismo bili sigurni da zvijezde koje nisu Sunce uopće imaju vlastite planete, te je to činio dobrih pola stoljeća prije nego su otkriveni egzoplaneti specifično oko tih dvaju zvijezda. Projekt je trajao tri mjeseca u koja naravno nije otkriveno ništa, no projekt se smatra iznimno važnim jer je preteča projekta SETI—današnjeg najvećeg i najambicioznijeg projekta potrage za izvanzemaljskim životom.

Very Large Array
Antene radioteleskopa Very Large Array u Novom Meksiku koje se koriste u sklopu projekta SETI. Izvor: Alex Savello/NRAO.

Drakeova jednadžba

Kao voditelj Projekta Ozma Drake je, bez obzira na neuspjeh, 1961. godine pozvan od strane američke Nacionalne akademije umjetnosti i znanosti da u Green Banku održi predavanje na temu. Upravo u sklopu tog predavanja Drake je iznio svoju poznatu jednadžbu koja pokušava predvidjeti broj izvanzemaljskih komunikacija koje pokušavaju komunicirati s nama, odnosno broj tehnološki razvijenih civilizacija u svemiru.

Jednadžba glasi ovako:

N = R × fp × ne × fl × fi × fc × L

gdje je

N – broj civilizacija

R – broj zvijezda koje se formiraju godišnje

fp – udio tih zvijezda koje imaju planete

ne – prosječan broj planeta u nekom sustavu koji su slični Zemlji i na kojima se može razviti život

fl – udio tih planet na kojima će se zapravo razviti život

fi – udio tih planeta na kojima će se razviti inteligencija

fc – udio tih inteligentnih civilizacija koje će razviti komunikacijsku tehnologiju

L – prosječno vrijeme kroz koje će te civilizacije slati signale u svemir.

No tu valja biti oprezan, jer i sam Drake je izjavio da se ne radi o jednadžbi koja ozbiljno pokušava izračunati broj vanzemaljskih civilizacija, već ona jednostavno služi kao svojevrsni prikaz varijabli koje moramo uzeti u obzir pri takvim razgovorima. Ona je samo 1961. poslužila kao svojevrsni pokretač rasprave. Ako i pokušamo zapravo pomoću te jednadžbe dobiti nekakav broj, on može itekako varirati jer ovisi dobrim dijelom o pretpostavkama, a ne o činjenicama i podacima koje možemo provjeriti. Broj zvijezda ili planeta još možemo izračunati, no kada pričamo o razvitku života i njegovoj sposobnosti da razvije inteligenciju, nemamo ništa drugo nego nagađanja. Jednadžba je, kako kaže Jill Tarter iz Insituta SETI, „odličan način da organiziramo svoje neznanje“.

Kasnije, Drake je kratko radio kao šef Odjela za mjesečevu i planetarnu znanost pri Jet Propulsion Laboratoryju u Kaliforniji, da bi se 1970-ih vratio na Cornell kao profesor astronomije, a 80-e i 90-e proveo je na Sveučilištu u Kaliforniji. Kroz karijeru je blisko surađivao s mnogim astronomima, ponajprije s Carlom Saganom, te je sjedio u odborima mnogih američkih astronomskih i znanstvenih institucija.

Drakeovu ostavštinu nasljeđuje petoro djece, uključujući Nadiu Drake, nagrađivanu znanstvenu novinarku koja je jednom prigodom napisala o radu svoga oca: „Ako išta, nasljeđe Drakeove jednadžba nije numeričko rješenje, već zrcalo: Ona od nas traži da mislimo o Zemlji i o čovječanstvu iz kozmičke perspektive—da uzmemo u obzir krhkost našeg postojanja u ovom galaktičkom moru.“

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Atkinson, Nancy. „Legendary Astronomer Frank Drake has Passed Away“. Universe Today, 2022. https://www.universetoday.com/157420/legendary-astronomer-frank-drake-has-passed-away/ (5.9.2022.).

„Drake equation.“ Britannica, 2022. https://www.britannica.com/science/Drake-equation (5.9.2022.).

 

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.