kozmos.hr
Znanost

Umjetna superinteligencija je bliže nego što smo mislili

Umjetna superinteligencija je bliže nego što smo mislili
objavljeno

Prema istaknutom znanstveniku, ‘singularnost’ umjetne inteligencije mogla bi nas dočekati već 2027., s pojavom umjetne superinteligencije bliže nego što mislimo.


Umjetna superinteligencija je blizu

Mogućnost izgradnje umjetne inteligencije koja posjeduje opću inteligenciju na razini čovjeka unutar sljedećih tri do osam godina otvara vrata pojavi “superinteligencije” u iznenađujuće kratkom vremenskom periodu. Prema LiveSciecne, postoji mogućnost da stvorimo umjetnu inteligenciju (UI) koja ima inteligenciju usporedivu s ljudskom već u sljedeće tri godine, tvrdi vodeći znanstvenik.

Ben Goertzel, računalni znanstvenik i glavni izvršni direktor SingularityNET-a, iznio je ovu tvrdnju tijekom završnih napomena na Summitu o korisnoj UI 2024. godine, održanom 1. ožujka u Panama Cityju, Panama. Goertzel je poznat kao “otac umjetne inteligencije” zahvaljujući svojoj ulozi u popularizaciji terminologije umjetna opća inteligencija (UOI ili Artificial Genreal Intelligence -AGI) na početku 2000-ih.

Danas dostupni napredni sustavi umjetne inteligencije kategoriziraju se kao “usko specijalizirana umjetna inteligencija” jer mogu nadmašiti ljudske sposobnosti u specifičnim područjima na temelju podataka s kojima su trenirani, ali ne uspijevaju općenito nadmašiti ljudsku performansu. Ti usko specijalizirani UI sustavi, od algoritama strojnog učenja do velikih jezičnih modela poput ChatGPT-a, imaju poteškoća s razumijevanjem na ljudskoj razini i kontekstualizacijom.


Singularnost umjetne inteligencije

Goertzel ističe kako istraživanje umjetne inteligencije ulazi u fazu eksponencijalnog rasta te sugerira da je ostvarivanje umjetne opće inteligencije (UOI) — gdje UI postiže sposobnost rada u raznim područjima neovisno o izvornim uvježbanim podacima — nadohvat ruke. Ovaj hipotetski trenutak u razvoju umjetne inteligencije poznat je kao ‘singularnost’. Goertzel predviđa da bi 2029. ili 2030. godina mogla biti najizglednija za izgradnju prve verzije sustava umjetne opće inteligencije, ali postoji mogućnost da se to dogodi već 2027. Ako takav sustav bude dizajniran s mogućnošću pristupa i prepravljanja vlastitog koda, mogao bi brzo evoluirati u umjetnu superinteligenciju (USI) — koju Goertzel opisuje kao UI s kognitivnom i računalnom snagom čitave ljudske civilizacije.

“Do sada nismo stvorili umjetnu opću inteligenciju na razini čovjeka; nema preciznog predviđanja kada će to biti ostvarivo. Postoje poznate nepoznanice, ali i nepoznanice koje nisu ni identificirane. Međutim, čini se sasvim moguće da bismo mogli dosegnuti UOI na razini čovjeka u sljedećih tri do osam godina,” izjavio je Goertzel.

On navodi “tri linije konvergirajućih dokaza” u prilog svojoj tezi. Prvi je modeliranje računalnog znanstvenika Raya Kurzweila u knjizi “Singularnost je blizu“, koje je dodatno razrađeno u njegovoj nadolazećoj knjizi “Singularnost je bliže (The Singularity is Nearer)”. Kurzweil u svojim djelima predviđa ostvarivost UOI-ja 2029., temeljeći se na eksponencijalnom rastu tehnološkog razvoja u različitim poljima.

MeTTa

Goertzel također ističe napretke u razvoju velikih jezičnih modela u posljednjih nekoliko godina, koji su “otvorili oči svijetu o potencijalu umjetne inteligencije.” Naglašava da sami LLM-ovi neće dovesti do umjetne opće inteligencije jer prikazivanje znanja kroz LLM-e ne odražava stvarno razumijevanje, no LLM-ovi bi mogli biti jedan od elemenata u širokom spektru međusobno povezanih arhitektura.

Treći dokaz, prema Goertzelu, leži u njegovom radu na stvaranju takve infrastrukture koju naziva “OpenCog Hyperon”, uz prateće softverske sustave i nadolazeći UOI programski jezik pod nazivom “MeTTa”.


“OpenCog Hyperon” predstavlja oblik UI infrastrukture koji integrira postojeće i nove UI paradigme, uključujući LLM-ove kao jedan od elemenata. Krajnji cilj je stvoriti opsežnu distribuiranu mrežu UI sustava različitih arhitektura, koje zajednički odražavaju različite aspekte ljudske kognicije. Ovaj pristup podržavaju i drugi istraživači u području Uumjetne inteligencije, uključujući Mateia Zahariju, tehničkog direktora u Databricksu, koji je suautor blog posta objavljenog na web stranici Berkeley Artificial Intelligence Research.

Goertzel, međutim, priznaje mogućnost da je u krivu i spekulira da bi za postizanje ovog cilja možda bio potreban “kvantnio računalo s milijunom kubita ili slično”.

“Moje je mišljenje da, jednom kada dostignemo UOI na razini čovjeka, u roku od nekoliko godina možemo postići radikalno superiorniju UOI — osim ako sam UOI ne odluči ograničiti vlastiti razvoj zbog konzervativnih razloga,” zaključuje Goertzel. “Vjerujem da, jednom kad UOI postane sposoban introspekcije vlastitog ‘uma’, može provoditi inženjerske i znanstvene aktivnosti na razini čovjeka ili iznad nje. To bi omogućilo stvaranje još inteligentnije umjetne opće inteligencije, a zatim niz eksplozija inteligencije, što bi moglo dovesti do ubrzanja eksponencijalne stope rasta, čak i više nego što je Kurzweil predvidio.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.