kozmos.hr
Znanost

U Indiji pronađene misteriozne divovske kamene posude

Posude na lokalitetu Herakilo (©Tilok Thakuria, 2022).
autor
objavljeno

U sklopu terenskih istraživanja u Assamu u Indiji tim istraživača otkrio je 65 novih misterioznih posuda od pješčenjaka koje su ostatci nepoznate kulture, a vjerojatno su korišteni u pogrebnim ritualima.

Misteriozne divovske posude

Divovske tajanstvene posude – za koje se pretpostavlja da su možda korištene kao ritualni objekti prilikom pogrebnih rituala – otkrivene su na četiri nova mjesta u Assamu u Indiji.

Ukupno je otkriveno 65 novih posuda koje su napravljene od pješčenjaka (vrsta stijene koja je sastavljena od zrnaca pijeska koja veličinom variraju od mikroskopskih do 2mm u promjeru). Novootkrivene posude razlikuju se po obliku i površinskim dekoracijama. Neke od njih visoke su i cilindrične, a druge potpuno ili barem djelomično ukopane u zemlju.

Posude na lokalitetu Herakilo (©Tilok Thakuria, 2022).
Posude na lokalitetu Herakilo (©Tilok Thakuria, 2022).

Slične posude – od kojih neke dosežu i visine do tri, a širine do dva metra – ranije su otkrivene u obližnjem Laosu i na prostoru Indonezije.


Odakle dolaze i koja im je bila funkcija?

Znanstvenici još uvijek ne mogu odrediti tko je napravio ove divovske misteriozne posude – tj. o kojoj je civilizaciji ili kulturi riječ. Ovo nije jedini misterij koji postoji oko njih.

Naime, još jedna misterija je za što su služile divovske staklenke. Istraživači vjeruju da je vjerojatno da su bili povezani s ritualima ukopa. „Postoje priče naroda Naga, sadašnjih etničkih skupina na sjeveroistoku Indije, o pronalaženju posuda u Assamu ispunjenih kremiranim ostacima, perlama i drugim materijalnim artefaktima“, rekao je Nicholas Skopal, doktorand na The Australian National University.

Ova teorija usklađena je s nalazima s drugih nalazišta u obližnjim zemljama uključujući Laos, koja su također povezana s pogrebnim ritualima.

Slučajno otkriće

U početku je cilj novog istraživanja bio ispitati postojeća mjesta u Assamu. Međutim, kako su se istraživači kretali po krajoliku, shvatili su da ima još toga za otkriti.

„Tim je pretraživao samo vrlo ograničeno područje pa će ih vjerojatno biti puno više, samo još ne znamo gdje su … Čini se kao da u Indiji ne postoje živuće etničke skupine povezane s ovim nalazimo, što znači da je važno održati kulturno naslijeđe,“ rekao je Skopal.

Posude na lokalitetu Loungmailai (©Tilok Thakuria, 2022).
Posude na lokalitetu Loungmailai (©Tilok Thakuria, 2022).

Nastavak istraživanja

Istraživači su na terenu surađivali s lokalnim zajednicama kako bi otkrili potencijalna mjesta na kojima bi se mogle nalaziti kamene posude. Često su se na putu prema tim mjestima trebali probijati kroz područja planinske džungle u kojima se bilo teško navigirati.

Planovi za buduća istraživanja već su u tijeku. Naime, što više vremena prolazi veća je vjerojatnost da će ove kamene posude biti uništene budući da je ondašnje područje pod značajnim utjecaj deforestacije u procesu pretvaranja prašumskih u obradive poljoprivredne površine.


Jedan od primarnih zadataka tako je postao što prije pronaći i snimiti lokalitete. Kao što je na kraju zaključio Skopal „jednom kada su lokaliteti otkriveni i evidentirani, (indijskoj) vladi postaje lakše surađivati s lokalnim zajednicama na zaštiti i održavanju ovih kulturnih spomenika kako ne bi bili uništeni.“

Nevjerojatna arheološka otkrića tijekom renovacije Notre-Dame de Paris

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Tilok Thakuria, Uttam Bathari, Nicholas Skopal, „An archaeological survey of the Assam stone jar sites,“ Asian Archaeology (2022).

Anonymus (30. ožujka 2022.), „Mysterious giant stone jars found in India,“ anu.edu.au (pristup 1. travanja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.