kozmos.hr
Znanost

Talijanski supervulkan mogao bi biti na rubu erupcije

objavljeno

Istraživači su otkrili da bi Flegrejska polja, potopljena vulkanska kaldera sjeverozapadno od Napulja, mogla biti na rubu erupcije. Ovaj uznemirujući zaključak proizlazi iz nedavne studije znanstvenika sa Sveučilišnog koledža London (UCL) i talijanskog Nacionalnog istraživačkog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Ova kaldera, koja je posljednji put eruptirala 1538. godine, pokazuje znakove nemira tijekom posljednjih 70 godina. To uključuje cikluse vrhunske aktivnosti u 1950-ima, 1970-ima i 1980-ima, te desetljeće polaganog porasta nemira. Tijekom ovih faza zabilježeni su brojni manji potresi, a obalni grad Pozzuoli se podigao gotovo 4 metra – otprilike visina dvoetažnog autobusa.

Talijanski supervulkan na rubu erupcije?

Studija, objavljena u Nature’s Communications Earth & Environment, koristila je vulkanski model pukotine razvijen na UCL-u. Kroz ovaj model, istraživači su tumačili uzorke potresa i podizanja tla. Zabrinjavajući nalaz bio je da su dijelovi vulkana gotovo do točke pucanja.

Model u akciji

Vodeći autor studije, profesor Christopher Kilburn, izjavio je: “Naša nova studija potvrđuje da Flegrejska polja prilaze pucanju. No, erupcija nije garantirana. Magma još uvijek treba porasti na pravom mjestu da bi došlo do erupcije.” Ovo je prvi put da se njihov model, koji se temelji na fizici pucanja stijena, koristi u realnom vremenu na vulkanu. Od prvotne upotrebe 2017. godine, Flegrejska poljaa pokazala su ponašanje kako je predviđeno, uključujući sve veći broj manjih potresa koji sugeriraju pritisak iz dubine.

Studija je revolucionarni razvoj u potrazi za poboljšanjem globalnih prognoza erupcija. To je prva takve vrste koja predviđa pucanje aktivnog vulkana.

Potresi i uloga koju igraju

Uzorak potresa iz 2020. godine sugerirao je da se stijena puca, a ne samo savija. Studija sugerira da bi kumulativni učinak nemira od 1950-ih mogao značiti da bi erupciju mogli signalizirati slabiji prekursori, poput sporijeg podizanja tla i manje potresa.

Međutim, erupcija nije neizbježna. Dr. Stefano Carlino iz Vesuvijskog opservatorija objasnio je: “Poput svih dugotrajno tihih vulkana, Flegrejska polja mogu se prilagoditi novoj rutini sporog uspona i silaska. Ili bi se moglo jednostavno vratiti u stanje mirovanja. Ne možemo sa sigurnošću predvidjeti što će se dogoditi, ali je ključno biti pripremljen za sve ishode.”

Nije vaš prosječni supervulkan

Flegrejska polja se ističu zbog svoje jedinstvene strukture. Umjesto tradicionalnog planinskog oblika, to je depresija široka 12-14 km, poznata kao kaldera. Stoga je dom za oko 360.000 ljudi. Tijekom posljednjeg desetljeća, tlo ispod Pozzuolija svake je godine raslo oko 10 cm. Mali, ali uporni potresi bilježe se prvi put od sredine 1980-ih.

Ispod površine

U posljednjoj fazi, poremećaji su izazvani kretanjem fluida otprilike 3 km ispod površine. Ti fluidi bi mogli biti rastaljena stijena ili magma i vulkanski plin. Ovaj nedavni nemir čini se da je pokrenut infiltracijom magmatskog plina u praznine u stijeni, prodireći kroz 3 km debelu koru slično kao spužva.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube