Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Svemirska letjelica s laserskim pogonom kreće prema Alpha Centauri

Umjetnikov dojam o brodu na laserski pogon koja se jednom može poslati k Alpha Centauri. Izvori: Breakthrough Initiatives

Znanstvenici namjeravaju koristiti do 100 milijuna lasera za pogon broda.

Skupina znanstvenika iz programa Breakthrough Starshot najavila je ambiciozan projekt istraživanja međuzvjezdanog svemira pomoću kompaktnog svemirskog jedrenjaka pokretanog laserskim pogonom. Cilj: doći do najbližeg susjeda Sunčevog sustava – Alpha Centauri.

Program Breakthrough Initiatives uspostavljen je 2015. godine kako bi se usredotočio na potragu za životom u svemiru. Jedna od glavnih inicijativa je projekt Starshot, čiji je cilj smanjiti vrijeme potrebno za međuzvjezdana putovanja. S trenutnim tehnologijama i metodama trebalo bi više od 100 godina da dosegnemo i najbližu zvijezdu.

Sve što trebate znati o tome kako možemo doći do Alpha Centauri pomoću 100 milijuna lasera

Ranije ovog mjeseca, znanstvenici iz programa nedavno su otkrili novi koncept koji bi mogao poslati sondu na Alpha Centauri za samo 20 godina.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Koncept nanoplana opremljenog svjetlosnim jedrom (nazvan StarChip) uključuje nanosondu dimenzija 3,5 puta 3,5 centimetra i težine čak jedan gram.

Bit će opremljen senzorima, antenama, kamerom i akceleratorima. Sve će to biti povezano s masivnim solarnim jedrom, zamišljenim najmanje četiri puta četiri metra. Bit će debeo samo 100 nanometara, a težit će i oko 1 gram.

Umjetnikov dojam zemaljskog laserskog sustava koji će ubrzati letjelicu prema Alpha Centauri.Izvor: Breakthrough Initiatives

Jedra slična ovom konceptu već postoje i lansirana su u svemir posljednjih desetljeća, ali znanstvenici iz programa Breakthrough Starshot predviđaju novu metodu ubrzanja – kroz divovsku mrežu laserskih sustava.

NASA-in motor na električnu energiju mogao bi nam pomoći u postizanju međuzvjezdanih putovanja

Glavna pitanja u vezi ovog koncepta su snaga i troškovi. Procjene sugeriraju da bi nam, kako bi nanosonda postigla optimalnu brzinu, trebalo oko 100 gigavata.

Kad uzmemo u obzir da danas najveće i najsnažnije baterije imaju sto puta manje energije, čini se da je dobivanje te snage gotovo nemoguće. Predloženi planovi i procjene uključuju uporabu više od 100 milijuna lasera istodobno ako želimo postići tu energiju.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Zatim imamo preliminarne procjene troškova. Sustav sa 100 milijuna lasera koštao bi oko osam milijardi dolara samo da bi se stvorio. Tada će troškovi ubrzanja kroz 20 godina dodati dodatnih minimalno šest milijardi.

Do danas najbolja slika Alpha Centauri A i B. Izvor: NASA

Jedan od premostivih problema je utjecaj Zemljine atmosfere, koji će iskriviti odlazeću lasersku zraku. Znanstvenici imaju rješenje i planiraju poslati mali satelit u orbitu koji će poslati laser prema površini. To će pomoći u mjerenju atmosferskih izobličenja kako bi se smjer nanoplana prilagodio savršenstvu.

Kad sonda na laserski pogon dospije u Alpha Centauri, snimit će slike i prikupiti podatke i mjerenja. Oni će se prenijeti natrag na Zemlju, a astronomi bi trebali stići za otprilike 5 godina.

Valja napomenuti da u ovom trenutku ništa nije razvijeno. To je još uvijek samo koncept. Spomenuli smo preliminarne procjene troškova i jasno je da znanstvenici trebaju pružiti stvarne rezultate ispitivanja kako bi dobili makar dio ovih financija. Ono što sada planiraju učiniti su kontrolirani laboratorijski eksperimenti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

• ANU College of Science. (n.d.). Scientists lead ambitious study to reach infinity and beyond.
• Bandutunga, C. P., Sibley, P. G., Ireland, M. J., & Ward, R. L. (2021, April 12). Photonic solution to phase sensing and control for light-based interstellar propulsion. JOSA B.
• HARRISON, R. (n.d.). ANU looks to reach Alpha Centauri with laser propulsion. Spaceaustralia.
• Parks , J. (n.d.). Breakthrough Starshot: A voyage to the stars within our lifetimes. Astronomy.com.
• Weaver, M. (n.d.). ANU scientists choose to accept mission to go light-years and beyond. About Regional.

Pročitaj više

Svemir

Misije izvan Sunčevog sustava do danas su se činile nemogućima. Udaljenosti do najbližih zvjezdanih sustava jednostavno su prevelike. Znanstvenici iz Breakthrough Initiatives  javljaju da...

Oglas