kozmos.hr
Jeste li znali?

Spektakularne stropne freske otkrivene u hramu Khnum u Esni

objavljeno

Istraživači iz Tübingena otkrivaju dosad nepoznate detalje prikaza božica Nekhbet i Wadjet

U hramu Khnum u Esni, Egipat, njemački i egipatski istraživači otkrili su niz živopisnih stropnih freski.

Reljefne slike u središnjem dijelu stropa, izvještava profesor Christian Leitz sa Sveučilišta u Tübingenu, čine ukupno 46 prikaza gornjoegipatske božice supova Nekhbet i donjeegipatske božice zmije Wadjet.

Obje su prikazane kao supovi raširenih krila. Dok Nekhbet nosi glavu supa i bijelu krunu Gornjeg Egipta, Wadjet se može prepoznati po donjoegipatskoj kruni na kojoj je kobra.

Očuvanost boja

Za oslikavanja hramova često su korištene brilijantne  boje, koje bi izblijedjele zbog vanjskih utjecaja.

U hramu Khnum u Esni, međutim,  boje su bile prekrivene prljavštinom i čađom gotovo 2000 godina. Taj sloj bio je svojevrsna zaštita zbog koje su boje ostale očuvane.

Dvije od 46 figura supa na središnjem dijelu stropa Khnuma u Esni. Na vrhu gornjoegipatska božica Nekhbet s glavom supa, dolje donjoegipatska božica Wadjet s glavom kobre. Izvor: Ahmed Amin/MoTA

Freska “Dvije dame”, Nekhbet i Wadjet, koja je sada otkrivena, stručnjacima je ranije bila nepoznata.


“Od 1950-ih, francuski egiptolog Serge Sauneron sustavno je dokumentirao hram Khnum u Esni i slike koje su bile vidljive u to vrijeme”, kaže znanstvenik iz Tübingena dr. Daniel von Recklinghausen, “Cjelokupni raspon slika hrama jedinstven je po svom bogatstvu figura i stanje očuvanosti boja.”

Više od polovice stropova i osam od 18 stupova sada je očišćeno, konzervirano i dokumentirano od strane tima na čelu s Ahmedom Emamom. Osim toga, dva arhitrava – horizontalne grede koje podupiru nadgradnju – središnjeg dijela stropa očišćene su od čađe. “Prvi put možemo vidjeti sve dekorativne elemente u međusobnom odnosu”, kaže Christian Leitz.

Preostao je samo “Pronaos”

Od hrama u Esni, 60 kilometara južno od Luksora, ostalo je samo predvorje (poznato kao “pronaos”).

Položaj hrama u središtu grada mogući je razlog zašto je predvorje očuvano i za razliku od ostalih građevina nije korišteno kao izvor kamena za gradnju tijekom industrijalizacije Egipta.

Još u Napoleonovo vrijeme pronaos je privukao značajnu pozornost u stručnim krugovima, jer se smatrao idealom staroegipatske hramske arhitekture.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

University of Tübingen (17.05.2022.,) “Spectacular ceiling frescoes discovered in the Temple of Khnum at Esna”

Pratite Kozmos na Google Vijestima.