kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Smrznuto u vremenu: Drevni virus oživljen i još uvijek zarazan nakon 50.000 godina
Znanost

Smrznuto u vremenu: Drevni virus oživljen i još uvijek zarazan nakon 50.000 godina

Ilustracija drevnog virusa
objavljeno

Kao u scenariju horor filma, znanstvenici su oživjeli drevne “zombi” viruse iz permafrosta i otkrili da se još uvijek mogu zaraziti živim jednostaničnim amebama. Iako nije jasno kolike su šanse da ovi virusi zaraze životinje ili ljude, istraživači upozoravaju da ih treba smatrati prijetnjom za javno zdravlje.

Permafrost, nekada sloj tla koji je cijele godine ostajao smrznut, pokrivao je 15% kopnenog dijela sjeverne polutke, no sada se brzo otapa zbog posljedica klimatskih promjena. Ovaj fenomen otkriva riznicu drevnih artefakata, od virusa i bakterija do vunastih mamuta i pećinskih medvjeda, koji su tisućljećima bili smrznuti u vremenu. Prema CNN-u, profesor Jean-Michel Claverie iz Francuske otkrio je vrste smrznutih virusa koji su bili 48.000 godina u nekim permafrost lokacijama u Sibiru. Najstarija vrsta dobivena je iz uzorka tla iz podzemnog jezera i datira iz razdoblja prije 48.500 godina, dok su mlađe imale 27.000 godina. Jedan od novijih uzoraka pronađen je unutar tijela vunastog mamuta.


Znanstvenici izražavaju zabrinutost zbog utjecaja globalnog zatopljenja na otapanje permafrosta u Arktiku, što bi moglo osloboditi drevne viruse koji su tisućljećima bili uspavani. To predstavlja prijetnju živim organizmima, uključujući ljude, jer možda nemaju imunitet protiv ovih virusa. Birgitta Evengård, profesorica emerita na Sveučilištu Umea, naglašava blisku interakciju između mikrobiološkog okruženja i našeg imunološkog sustava. Upozorava da izloženost ovim drevnim virusima može dovesti do razornih posljedica.

“Ako postoji virus skriven u permafrostu s kojim nismo bili u kontaktu tisućama godina, naš imunološki sustav možda neće biti dovoljan. Stoga je ispravno poštovati situaciju i biti proaktivan, a ne samo reaktivan. A način borbe protiv straha je znanje”, dodala je.

Claverie proučava drevne viruse, ili “zombi viruse”, kako ih naziva, već nekoliko godina. Ovo nije njegovo prvo vraćanje u život takvih virusa. Claverie istražuje ovu oblast od 2014. godine i tvrdi da samo nekoliko naučnika osim njega ozbiljno shvaća ove viruse. U njihovom najnovijem radu objavljenom u časopisu Viruses 18. Veljače, Claverie i njegove kolege tvrde da je pogrešno vjerovanje da su takvi slučajevi rijetki i da “zombi virusi” nisu rizik za javno zdravlje.

U njihovom istraživanju, Claverie i njegov tim opisuju kako su uspješno oživjeli višestruke nove sojeve virusa zombija sposobnih za zarazu uzgojenih ameba. Claverie napominje da je ovo postignuće i znanstvena znatiželja i razlog za zabrinutost u vezi javnog zdravlja. “Mi vidimo ove viruse koji inficiraju amebe kao zamjenu za sve ostale moguće viruse koji bi mogli biti u permafrostu”, objasnio je. “Mi vidimo tragove mnogo, mnogo, mnogo drugih virusa. Znamo da su tamo. Ne znamo sigurno jesu li još uvijek živi. Ali naše razmišljanje je da ako su virusi za amebe još uvijek živi, nema razloga zašto drugi virusi ne bi bili živi i sposobni zaraziti svoje vlastite domaćine.”

Proučavanje smrznutih virusa poput Claveriejevog “zombi” virusa pruža vrijedne uvide u funkcioniranje drevnih virusa i njihov potencijal za zarazu životinja i ljudi. Međutim, to nisu samo virusi koji su zabrinjavajući. S otapanjem permafrosta, drevne bakterije koje su bile dormantne do dva milijuna godina također se mogu osloboditi i oživjeti. Vjeruje se da se to dogodilo tijekom izbijanja antraksa koji je utjecao na ljude i sobove u Sibiru 2016. godine, što predstavlja ozbiljniji problem javnog zdravlja, kako je navedeno u Claveriejevom članku.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.