kozmos.hr
Znanost

Skriveni uzorci u očima djece bi mogli otkriti autizam

objavljeno

Nove znanstvene spoznaje ukazuju na mogućnost korištenja umjetne inteligencije za detekciju autizma i ocjenu njegove težine. Prema najnovijim istraživanjima, za analizu je potrebna samo fotografija retine subjekta. Nedavna istraživanja povezala su promjene u retinalnim živcima s promjenama u strukturama mozga te s poremećajem autističnog spektra (ASD). Otkrića naglašavaju da oko služi kao prozor u mozak, preko povezanosti središnjeg živčanog sustava.

“Osobe s ASD-om pokazuju strukturalne promjene na retini koje odražavaju anomalije u mozgu, uključujući poremećaje vizualnog puta koji nastaju tijekom embrionalnog razvoja i zbog anatomske povezanosti,” ističu autori studije.

Postavlja se pitanje može li se pomoću algoritama dubokog učenja objektivno detektirati ASD i procijeniti težina simptoma koristeći retinalne fotografije.

U istraživanju Sveučilišta Yonsei College of Medicine iz Republike Koreje, istraživači su ispitivali sposobnost umjetne inteligencije u prepoznavanju ASD-a na temelju uzoraka retine. Nakon obuke modela s fotografijama, Umjetna inteligencija je analizirala retine 958 djece i adolescenata, prosječne starosti 7,8 godina, od kojih je polovica bila s dijagnosticiranim autizmom. Kako objašnjavaju istraživači, umjetna inteligencija je pokazala impresivnu točnost u identifikaciji autizma.


Iako AI nije bio izuzetno precizan u predviđanju težine simptoma autizma na temelju retinalnih fotografija – točnost se kretala od 48 do 66 posto – rezultati ukazuju na značajan potencijal ove tehnologije u ranom otkrivanju autizma.

Ograničenja studije uključuju dob ispitanika (4 do 18 godina), no istraživači vjeruju da bi umjetna inteligencija mogla  biti efikasana i u radu s mlađom djecom, što bi buduća istraživanja mogla potvrditi.

“Promjene na retini kod osoba s ASD-om mogu se manifestirati i prije potpunog zrenja retine,” dodaju autori.

Ova studija nadovezuje se na prethodna istraživanja koja su povezala reakciju retine na svjetlost s poremećajem pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) i ASD-om, ističući ulogu oka kao odraza moždane aktivnosti. S obzirom na to da se autizam javlja kod otprilike jednog od 36 ljudi, rana dijagnoza može imati ključnu ulogu u razumijevanju mladih osoba s ASD-om i njihovom snalaženju u svijetu.

“Ovi rezultati ukazuju na to da bi fotografije retine mogle biti pouzdana metoda za rano otkrivanje autizma i procjenu težine simptoma,” zaključuju autori studije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.