kozmos.hr
Tehnologija

Robotički rover Biobot: Budući pratitelj astronauta na Mjesecu?

Biorobot na Mjesecu
objavljeno

Robotski pratitelji odavno su omiljeni u znanstvenoj fantastici, od R2D2 do Johnny 5. Iako su u tim pričama često sporedni likovi, njihova pomoć ljudima je neprocjenjiva. No, što ako bi robotički suputnici postali neophodni za ljudsku misiju?

To je ideja iza Biobota, projekta koji je 2018. godine dobio financiranje od NASA-inog Instituta za napredne koncepte (NIAC). Cilj je korištenje robota za nošenje opreme tijekom izvanbrodskih aktivnosti (EVA) astronauta na drugim planetima.

Izazovi izvanbrodskih aktivnosti

Ako se prisjetimo snimaka s Apollo misija, jasno je koliko je astronautima bilo teško sagnuti se i podići predmete. Osim toga, iako su nevjerojatno fizički spremni, često su padali zbog ogromnog ‘ruksaka’ na leđima koji im je omogućavao preživljavanje.

Svaki astronaut na Mjesecu nosio je sustav za održavanje života (PLSS) na svom odijelu, koji je težio oko 61 kilogram. Ovaj sustav drastično je mijenjao težište astronauta, ograničavajući njihovu mobilnost. Čak i uz nisku gravitaciju Mjeseca, to je smanjivalo vrijeme koje su mogli provesti u izvanbrodksim aktivnostima prije nego što bi se iscrpili.


Biobot kao rješenje

Dr. David Akin iz Odsjeka za aeronautičko inženjerstvo Sveučilišta Maryland predložio je Biobota kao rješenje za ove probleme. Biobot je mali rover dizajniran da prati astronaute tijekom izvanbrodskih aktivnosti, povezan s njihovim odijelom putem pupkovine kojom upravlja sam rover.

Biobot uklanja težinu PLSS-a s leđa astronauta, vraćajući težište na prirodniji položaj. To omogućuje dizajnerima PLSS-a dodavanje komponenti koje bi inače bile neprikladne za nošenje u ruksaku, poput sustava za radijativno hlađenje.

Biobot također može služiti kao platforma za držanje prikupljenih uzoraka ili alata potrebnih za misiju. U hitnim situacijama, astronaut se može voziti na Biobotu. Budući da je mobilan, pupkovina koja bi inače vezala astronauta za baznu stanicu više nije problem, a dizajniran je da prelazi bilo koji teren kojim astronaut može hodati.

Razvoj i budućnost

Iz završnog izvješća NIAC-a vidljivo je da su inženjeri uživali u razvoju Biobota. Uspješno su demonstrirali osnovnu funkcionalnost prototipa. Planiraju nastaviti razvoj, uključujući fazu testiranja u NASA-inom simulatoru planetarne površine “Rockyard”.

Međutim, trenutno nema dodatnog financiranja od strane NASA-e. Iako je projekt dobio podršku volonterskih studenata, ideja Biobota zasad je na čekanju. No, jednog dana, astronauti koji istražuju mjesečevu ili marsovsku površinu mogli bi imati robotičkog pratitelja koji će im pružiti ne samo pomoć, već i neophodnu podršku za preživljavanje.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.