kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Revolucionarno računalo bez elektronike inspirirano japanskom umjetnošću kirigamija
Tehnologija

Revolucionarno računalo bez elektronike inspirirano japanskom umjetnošću kirigamija

Revolucionarno računalo bez elektronike inspirirano japanskom umjetnošću kirigamija
objavljeno

Novo mehaničko računalo koristi kocke za pohranu podataka i inspirirano je kirigamijem — japanskom umjetnošću savijanja i rezanja papira.


Kirigami i mehanička računala: Nova era tehnologije?

Znanstvenici sa Sveučilišta Sjeverne Karoline razvili su inovativno mehaničko računalo koje koristi kirigami kao inspiraciju. Ovo računalo, koje ne sadrži nikakve elektroničke komponente, sastoji se od 64 polimerne kocke veličine 1 kubnog centimetra. Kako prenosi Live Science, kocke se mogu preurediti kako bi pohranjivale, dohvaćale i brisale podatke. Slično kao u kirigamiju, gdje se papir reže i savija u složene oblike, ovo računalo može se fizički manipulirati u različite konfiguracije.

Kako funkcionira?

Svaka kocka predstavlja jedan bit binarnih podataka. Kocke se mogu pomaknuti gore ili dolje kako bi predstavljale 1 ili 0. Promjena konfiguracije kocki mijenja i konfiguraciju računala, omogućujući fizičku pohranu podataka.

“Specifična konfiguracija kocki mogla bi, primjerice, služiti kao trodimenzionalna lozinka,” objasnio je Yanbin Li, vodeći autor studije i postdoktorski istraživač na Fakultetu inženjerstva Sveučilišta Sjeverne Karoline. “Zanimaju nas i mogućnosti ovih struktura za stvaranje haptičkih sustava koji prikazuju informacije u 3D obliku, umjesto na ekranu.”


Mehanička računala postoje već stoljećima, možda čak od drugog stoljeća prije Krista, dugo prije nego što su algoritmi i programski jezici postali stvarnost. No, za razliku od ovih ranih strojeva koji su radili pomoću zupčanika i poluga, novo računalo inspirirano kirigamijem omogućuje jednostavnije i elegantnije rješenje.

Interaktivna manipulacija podacima

U novom računalu, promjena položaja jedne kocke automatski mijenja položaj svih povezanih kocki, prilagođavajući računalno stanje. “Jednostavna struktura od 9 funkcionalnih jedinica može imati više od 362.000 mogućih konfiguracija,” rekao je Li.

Podaci se uređuju povlačenjem rubova strukture, što rasteže elastičnu traku i pomiče kocke gore ili dolje. Kada se traka otpusti, kocke i podaci ostaju zaključani na mjestu. Kocke se također mogu pomicati magnetskom pločom i primjenom magnetskog polja.

Složenije računanje

Istraživači vjeruju da sustav može omogućiti složenije računalne operacije izvan binarnog koda, s kockama koje bi mogle imati stanja 1, 0, 2, 3 ili 4. “Funkcionalne jedinice od 64 kocke mogu se konfigurirati u različite arhitekture, s kockama složenima do pet razina visine,” rekao je Jie Yin, koautor studije i izvanredni profesor strojarstva i zrakoplovnog inženjerstva na Sveučilištu Sjeverne Karoline. “To omogućuje razvoj računanja koje nadilazi binarni sustav.”

Idući korak za istraživače je suradnja s programerima kako bi razvili softver za ovo računalo. “Naš dokaz koncepta pokazuje potencijal ovih arhitektura, ali još nismo razvili kod koji bi ih potpuno iskoristio,” rekao je Li. “Zainteresirani smo za suradnju s drugim istraživačima kako bismo istražili potencijal kodiranja ovih struktura.”

Istraživanje je objavljeno 26. lipnja u časopisu Science Advances.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.