kozmos.hr
Svemir

Potraga za špiljama za kolonije na Marsu

Umjetnički prikaz podzemne kolonije na Marsu (©Pixoloid Studios).
autor
objavljeno

Istraživači su u aktivnoj potrazi za Marsovim špiljama koje bi mogle poslužiti kao lokacije za buduće ljudske kolonije na Crvenom planetu.

Marsove špilje kao skloništa

U izlaganju ranije ovog mjeseca, tim istraživača iz Geološkog društva Amerike (GSA) identificirao je devet špilja za koje vjeruju da su najprikladnije za život na površini Marsa – dovoljno velike prostore da bi budućim istraživačima mogli pružiti prijeko potrebnu zaštitu od surovog okoliša površine planeta.

Crveni planet je neprijateljsko mjesto – temperature mogu pasti ispod negativnih 65°C, atmosfera je nevjerojatno tanka i nema ozonskog omotača, što znači da je i solarno zračenje također ekstremno. Tu je dakako i rizik od udara meteorita koji bi mogao ozbiljno oštetiti (ili čak potpuno uništiti) ljudske kolonije na površini Crvenog planeta. Ukratko, najbolje mjesto za preživljavanje je vrlo vjerojatno pod zemljom.


Umjetnički prikaz podzemne kolonije na Marsu (©Pixoloid Studios).
Umjetnički prikaz podzemne kolonije na Marsu (©Pixoloid Studios).

Odabir lokacije

Istraživači su suzili svoj popis popularnih marsovskih ‘nekretnina’ počevši od Marsovog Globalnog kataloga kandidata za špilje (Mars Global Cave Candidate Catalog), ogromne zbirke od preko 1000 špilja koje su identificirali NASA-in Mars Odyssey i Mars Reconnaissance Orbiter, a koje bi potencijalno mogle udomiti ljudske astronaute.

Prikaz dijela Marsove regije 'Deuteronilus Mensae' u kojoj su istraživači pronašli brojne špilje koje bi mogle biti prikladna prebivališta za buduće ljudske posjetitelje (©NASA/JPL/Sveučilište Arizona).
Prikaz dijela Marsove regije ‘Deuteronilus Mensae’ u kojoj su istraživači pronašli brojne špilje koje bi mogle biti prikladna prebivališta za buduće ljudske posjetitelje (©NASA/JPL/Sveučilište Arizona).

Popis su smanjili na najbolje opcije pronalazeći one unutar 100 kilometara od potencijalnog mjesta slijetanja, i ispod oko 1000 metara nadmorske visine, što bi vozilima za spuštanje moglo dati više vremena dok iskuse svojih „sedam minuta terora“ tijekom putovanja prema dolje na površinu.

Mars ima taman toliko atmosfere da je ne možete zanemariti, ali nedovoljno da vam zapravo pruži značajnu količinu usporavanja,“ pojasnila je Nicole Bardabelias, geoznanstvenica sa Sveučilišta u Arizoni, koja je predstavila nalaze istraživača te dodala kako vam je potrebno „dovoljno prostora između trenutka kad udarite u vrh atmosfere i mjesta gdje biste trebali sletjeti.“

Ukopavanje!

Znanstvenici su završili sa 139 kandidata koji su zadovoljili njihove kriterije, a zatim su ih analizirali kako bi bili sigurni da su se produžili ispod zemlje. Najveći od devet vodećih kandidata ima otvor velik poput cijelog nogometnog igrališta što je primamljivo za buduće svemirske putnike.

Koncept kolonizacije Marsa koristeći prirodne špilje (©Dmitry Zhuikov, Arina Agieieva).
Koncept kolonizacije Marsa koristeći prirodne špilje (©Dmitry Zhuikov, Arina Agieieva).

Za sada, NASA-ini roveri nažalost nisu ni blizu nijednog od ovih kandidata, što znači da još neko vrijeme nećemo moći imati izgled na razini površine. No to nas nije spriječilo da se zapitamo kako bi buduće nastambe na Crvenom planetu mogle izgledati jednog dana.

Podzemna budućnost ljudske kolonije na Marsu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Nicole Bardabelias et al., „Down-Selecting Putative Martian Caves As Viable Targets For Future In-Situ Exploration,“ Geological Society of America (izlaganje, 2022).

Victor Tangermann (31. listopada 2022.), „Scientists Searching Mars For Good Caves For Astronauts To Live In,“ futurism.com (pristup 2. studenoga 2022).

Katherine Kornei (29. listopada 2022.), „House-Hunting on Mars Has Already Started,“ nytimes.com (pristup 2. studenoga 2022).

Za Architects (8. ožujka 2019.), „Mars Underground,“ rocagallery.com (pristup 2. studenoga 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.