kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkriveni drevni papirusi s korespondencijom rimskih centuriona u Egiptu
Znanost

Otkriveni drevni papirusi s korespondencijom rimskih centuriona u Egiptu

Otkriveni drevni papirusi s korespondencijom rimskih centuriona u Egiptu. Zasluge: Instytut Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego.
objavljeno

Arheolozi iz Poljske otkrili su drevne papiruse koji sadrže pisma rimskih centuriona stacioniranih u Berenici, u Egiptu.


“Za egiptologe i druge stručnjake za antičku povijest, ovo otkriće je izuzetno rijetko i od velike važnosti. U ovom dijelu svijeta postoji vrlo malo nalazišta iz rimskog razdoblja. Egipćani ne naglašavaju ovo razdoblje u svojoj povijesti, djelomično zato što su tada bili podvrgnuti rimskoj vladavini. Međutim, opseg ovih otkrića je zaista fenomenalan,” izjavila je dr. Marta Osypińska s Instituta za arheologiju Sveučilišta u Wrocławu.

Berenika, smještena uz Crveno more, drevna je luka koju je izgradio car Tiberije ubrzo nakon što je Egipat anektiran u Rimsko Carstvo. Arheolozi već godinama sumnjaju da je tamo bila stacionirana i Legija III Cyrenaica, poznata po svojoj ulozi u suzbijanju pobune u Jeruzalemu 70. godine n.e.

Pod vodstvom dr. Marte Osypińske, međunarodni tim istražuje jedinstveno groblje iz 1. i 2. stoljeća u Berenici. Među otkrivenim grobnicama životinja, arheolozi su pronašli zbirku keramike iz Italije, Mediterana, Afrike i Indije, rimske novčiće i fibulu (kopču) karakterističnu za legije. Također su pronađeni ostrakoni (fragmenti tekstova na keramici) i, što je najvažnije, nekoliko papirusa koji bi mogli biti dragocjen izvor informacija o drevnim stanovnicima Berenice.


Korespondencija centuriona

Sačuvana korespondencija u papirusima su pisma centuriona, odnosno nižih časnika i zapovjednika rimskih legija. Među imenima koja se pojavljuju u pismima su Haosus, Lucynius i Petronius. “U ovoj korespondenciji, Petronius pita Lucyniusa, stacioniranog u Berenici, o cijenama raznih ekskluzivnih dobara. Također postoji izjava koja glasi: ‘Šaljem ti novac, šaljem ga na devama (jedinica legionara). Pobrini se za njih i osiguraj im teletinu i kolce za šatore’,” opisala je arheologinja.

Groblje životinja, gdje su pronađeni papirusi, nalazi se na zapadnim rubovima Berenice. Do sada su tamo uglavnom pronalaženi ostrakoni, koji su, prema dr. Osypińskoj, “predmet želje” za filologe i epigrafičare, budući da su Egipćani koristili ostrakone za razne svrhe poput osobnih pisama, računa, popisa zaliha, trgovačkih bilješki, poreznih zapisa, literarnih tekstova, vježbi pisanja, crteža pa čak i magičnih čarolija.

Jedan od drevnih tekstova koje su pronašli arheolozi. Zasluge: K. Braulińska.
Jedan od drevnih tekstova koje su pronašli arheolozi. Zasluge: K. Braulińska.

Neformalna i ekonomična priroda ostrakona učinila ih je uobičajenim sredstvom pisanja za Egipćane, jer su pružali površinu za ponovno pisanje, često preko materijala koji više nije bio potreban. Osim toga, ostrakoni su omogućavali brzu i praktičnu komunikaciju u društvu gdje je pristup papirusu, skupljem materijalu rezerviranom za formalne tekstove, bio ograničen.

Znanstvenici vjeruju da otkrića potječu iz ureda ili rezidencije nekog centuriona, koja je vjerojatno bila blizu groblja životinja. Tijekom godina, dok je područje bilo izravnavano, ostaci prisutnosti legionara mehanički su premješteni na groblje životinja. Isprva je bilo teško procijeniti važnost pronađenog jer su arheolozi otkrili samo male role od nekoliko centimetara.

Iako su ih identificirali kao fragmente papirusa, obično se samo neispisani papirusi sačuvaju na taj način. “Međutim, osigurali smo ih i čekali dolazak epigrafičara, šefa Instituta za papirologiju Sveučilišta u Heidelbergu. Profesor Rodney Ast, zajedno sa svojom suprugom, spojio je male role u slagalicu dugu pola metra i široku 30 cm. Prekrili su ih staklom kako bi se mogli izravnati te su identificirali nekoliko pisama. Sada se ti tekstovi još uvijek detaljno proučavaju,” objasnila je istraživačica.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.