kozmos.hr
Znanost

Otkrivena nova vrsta nevjerojatno rijetkih kukaca

Green Leafhopper (Cicadellidae) (autor: Bernard Dupont; Wikipedia Common).
autor
objavljeno

Najbliži srodnik ove novootkrivene Cicadellidae zadnji put je uočen davne 1969. godine što ovo otkriće čini izvanrednim!

Nevjerojatno otkriće

Znanstvenik sa Sveučilišta Anglia Ruskin (ARU) otkrio je novu vrstu koja pripada skupini insekata toliko rijetkih da je njezin najbliži rođak posljednji put viđen 1969. godine. Dr. Alvin Helden je tijekom terenskog rada sa studentima u prašumi nacionalnog parka Kibale u zapadnoj Ugandi pronašao novu vrstu Cicadellidae (u slobodnom prijevodu mogli bismo iz na hrvatskom nazvati ‘patuljastim cvrčcima’), koju je nazvao Phlogis kibalensis.

Nova vrsta, koja ima karakterističan metalni sjaj, tijelo s košticama i, što je zajedničko s većinom lisnjaka, jedinstveno oblikovane muške reproduktivne organe – u ovom slučaju djelomično u obliku lista – pripada skupini ili rodu zvanoj Phlogis.

Prije ovog novog otkrića, posljednje zabilježeno viđenje Cicadellidae iz ovog rijetkog roda bilo je u Srednjoafričkoj Republici 1969. godine.


Cicadellidae

Cicadellidaesu usko povezani s cikadama (Cicadoidea), ali su mnogo manji, a mužjak novootkrivene vrste Phlogis kibalensis dug je samo 6,5 mm. Ovi insekti hrane se uglavnom biljnim sokom, koji sisaju izravno iz floema, a prirodni neprijatelji su im beskralježnjaci, uključujući pauke, kornjaše i parazitske ose, kao i ptice.

„Pronaći ovu novu vrstu je postignuće koje se događa jednom u životu, pogotovo jer je njezin najbliži srodnik zadnji put pronađen u drugoj zemlji prije više od 50 godina. Znao sam da je to nešto vrlo posebno čim sam to uočio,“ rekao je dr. Helden koji je otkrio ovu vrstu. „Cicadellidae ovog roda, i šireg plemena, vrlo su neobičnog izgleda i rijetko se nalaze. Zapravo, oni su toliko nevjerojatno rijetki da njihova biologija ostaje gotovo potpuno nepoznata, a ne znamo gotovo ništa o Phlogis kibalensis, novoj vrsti koju sam pronašao, uključujući biljke kojima se hrani ili njezinu ulogu u lokalnom ekosustavu.“

Mnoge vrste, nažalost, ostat će neotkrivene

“Ima još toliko toga za saznati, ne samo o ovoj vrsti nego o mnogim drugim, uključujući mnoge vrste koje još čekaju da budu otkrivene. Nevjerojatno je tužno pomisliti da će neke vrste izumrijeti prije nego što uopće budemo svjesni njihovog postojanja. Postoje neka divna mjesta, poput Nacionalnog parka Kibale u Ugandi, gdje će divlje životinje preživjeti, ali izvan nacionalnih parkova i rezervata, količina prašume koja je iskrčena u tropima je razorna. Rijetke vrste mogu živjeti bilo gdje, ali krčenje šuma znači da je neizbježno da ćemo izgubiti vrste prije nego što ih otkrijemo,“ zaključio je Helden.


10 najčudnijih životinja koje su ikad živjele

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Alvin J. Helden, „A new species of the unusual leafhopper genus Phlogis Linnavuori (Hemiptera: Cicadellidae: Signoretiinae) from Uganda,“ Zootaxa (2022).

Anonymus (27. siječnja 2022.), „New species of ‘incredibly rare’ insect discovered,“ aru.ac.uk (pristup 3. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.