kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkriven zagonetni kod unutar svilene haljine iz viktorijanskog doba
Znanost

Otkriven zagonetni kod unutar svilene haljine iz viktorijanskog doba

objavljeno

Deset godina unazad, arheološka kustosica Sara Rivers-Cofield naišla je na neobičan predmet u trgovini u Maineu: brončanu svilenu haljinu iz viktorijanskog doba. No, pravo otkriće uslijedilo je kada je okrenula suknju naopako i u skrivenom džepu pronašla zgužvanu kuglu papira. Na tim listovima, jednom izravnatima, pojavile su se čudne linije teksta poput “Grub wrongful hug duck fagan each” i “Calgarry Cuba Unguard confute duck fagan egypt“.

Ove zagonetne riječi, koje je Rivers-Cofield objavila na svom blogu, zbunjivale su stručnjake za dešifriranje širom svijeta gotovo desetljeće. Šifra poznata kao “Kriptogram Svilenih Haljina” smatrana je jednim od 50 najzagonetnijih neriješenih kodova i šifri na svijetu. No, Wayne Chan, računalni analitičar sa Sveučilišta u Manitobi u Kanadi, ne samo da je otkrio značenje ovih riječi već je uspio i precizno odrediti datum na koji su vjerojatno zapisane: 27. svibnja 1888. godine.

“Objavljivanje Kriptograma Svilenih Haljina na internetu potaknulo je brojne teorije o sadržaju tajanstvenih poruka. Postavljalo se pitanje jesu li to bile špijunske poruke ili su povezane s ilegalnim kockanjem,” navodi Chan u znanstvenom časopisu Cryptologia specijaliziranom za tajne poruke.


Kod za meteorološka promatranja

Chan objašnjava da su poruke zapravo meteorološka promatranja, što je daleko jednostavnije od inicijalnih nagađanja. Otkriveno je da su ove poruke zapravo dio telegrafskog koda koji su u 19. stoljeću koristili Američka vojska i Weather Bureau za dijeljenje gradskih vremenskih prognoza. U to doba, svaka riječ u telegrafu mogla je koštati nekoliko dolara, što je, s obzirom na vrijednost valute prije više od stoljeća inflacije, predstavljalo znatan iznos.

Kako objašnjava Science Alert, dok su neki telegrafski kodovi bili široko korišteni u komercijalne svrhe, ovaj specifičan kod koristila je uska skupina vladinih dužnosnika odgovornih za izradu nacionalne vremenske karte. Iako su se stotine ovakvih vremenskih telegrafa svakodnevno slale širom zemlje, Chan smatra da su poruke bile gotovo bezvrijedne nakon dešifriranja te su stoga “rijetko arhivirane”.

Ovo je jedan od rijetkih poznatih primjera takve poruke, obuhvaćajući nekoliko postaja u SAD-u i Kanadi, uglavnom na istočnoj obali, ali i zapadno do Calgaryja i južno do San Antonija. Zahvaljujući sačuvanoj američkoj vojnoj kodeks knjizi iz 1877. godine, dostupnoj na internetu, kriptogram Svilenih Haljina sada ima mnogo više smisla.

Memphis Target Kernel One Nile Bigot Tide…

Prema kodeksu, tipično izvješće o vremenu u 15 sati moglo bi glasiti “Memphis Target Kernel One Nile Bigot Tide”, gdje svaka riječ ima posebno značenje. Na primjer, ‘Memphis’ označava stanicu, a ‘Target’ tlak i temperaturu. Složenost koda očituje se u tome što jedna riječ može predstavljati dvije različite informacije, ovisno o tome počinje li samoglasnikom ili suglasnikom.

Chan je također otkrio da su kodovi s kanadskih postaja bili drugačije formatirani od onih na američkim papirima sa svilene haljine. Nakon dešifriranja svih linija, Chan je usporedio nacionalne vremenske podatke iz SAD-a i Kanade kako bi utvrdio točan datum koji je opisan. Najvjerojatnije je riječ o 27. svibnju 1888. godine.

Svaka lokalna prognoza tog dana vjerojatno je završila u telegrafskoj sobi Ratnog odjela u Washingtonu, DC. Iako žene nisu radile kao operateri, obavljale su poslove kao službenice, kopistice, daktilografinje ili šivačice knjiga.


“Stoga je vrlo vjerojatno da je administrativno osoblje moglo rukovati ovim kodiranim porukama, a vlasnica haljine mogla je biti među njima”, sugerira Chan.

Zagonetka zašto je netko utisnuo te brojeve u tajni džep haljine, koji Rivers-Cofield opisuje kao “jedva dostupan”, i dalje ostaje neriješena. Na svilenoj haljini ušiveno je ime Bennet. Za sada, to je sve što znamo.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.