kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkriće najstarijeg poznatog fosilnog “komarca” pokazuje kako su kukci prilagodili postapokaliptičnom svijetu.
Znanost

Otkriće najstarijeg poznatog fosilnog “komarca” pokazuje kako su kukci prilagodili postapokaliptičnom svijetu.

Slika najstarijeg komarca.
objavljeno

Nedavno otkriće potpune larve insekta starosti 247 milijuna godina, samo nekoliko milijuna godina nakon najvećeg masovnog izumiranja, otkrilo je kako su se insekti prilagodili postapokaliptičnom svijetu. Mallorčanski istraživač Josep Juárez pronašao je fosil tijekom paleontološkog istraživanja u blizini malog luke Estellencs na sjeveroistoku Mallorca-e, Španjolska. Sive i plave stjenovite slojeve u tom području čine ostaci biljaka, rakova, insekata i riba, nudeći uvid u vrijeme kada je planet oporavljao od masovnog izumiranja.

Fosil je jedinstven pronalazak koji pripada skupini insekata koja uključuje komarce, muhe, i mušica. Iako je tisuće fosilnih diptera otkriveno širom svijeta, ovaj primjerak je najstariji ikad pronađen, stariji od najranijih dinosaura. Larva, koja je dobro očuvana, nudi uvid u to kako su dipterani prilagodili okoliš nakon masovnog izumiranja.

Proučavanje unutarnjih i vanjskih značajki

Nakon što je fosil otkriven, pregledan je pomoću moćnog mikroskopa, što je omogućilo istraživačima da promatraju očuvane vanjske i unutarnje strukture glave, dijelove probavnog sustava i spirakule koje čine dišni sustav. Fosil pripada larvi dipterana, danas poznatoj kao Protoanisolarva juarezi, koja je imala dišni sustav sličan onima koji se danas nalaze u različitim skupinama insekata. Ovi nalazi sugeriraju da su se prvi dipterani mogli prilagoditi postapokaliptičnom okruženju i pružaju uvid u to kako su se insekti razvijali u to vrijeme.

Vrijedni uvid

Već nekoliko godina, Rafel Matamales-Andreu, paleontolog iz Balearskog muzeja prirodnih znanosti, istražuje okoliš regije tijekom trijaskog razdoblja i promjene koje su se dogodile tijekom milijuna godina. Područje je nekad karakterizirala velika rijeka i poplavna područja te klima koja podsjeća na suhu i kišnu sezonu tropske Afrike danas. Ovo otkriće ima ogromnu važnost u području paleontologije i trenutno se priprema za trajno čuvanje u Katalonskom institutu za paleontologiju Miquel Crusafont u Mallorci.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube