kozmos.hr
Astronomija

Objavljen je katalog s 900 000 kozmičkih izvora visoke energije

Karta neba u rendgenskim zrakama. Zasluge: konzorcij eROSITA.
objavljeno

Njemački konzorcij eROSITA objavio je svoj dio podataka prikupljenih rendgenskim teleskopom eRosita na rusko-njemačkom satelitu Spektrum-RG tijekom prvog istraživanja cijelog neba. Konzorcij je, uz podatke, objavio i niz znanstvenih radova koji prikazuju nove rezultate. Ti rezultati obuhvaćaju širok spektar tema, od studija nastanjivosti egzoplaneta do otkrića najvećih kozmičkih struktura.

eROSITA je, temeljeći se na samo šest mjeseci promatranja, već detektirala više izvora nego što je bilo poznato u šezdesetogodišnjoj povijesti rendgenske astronomije. Ovi podaci, sada dostupni znanstvenoj zajednici širom svijeta, imat će revolucionaran utjecaj na naše razumijevanje svemira na visokim energijama. Promatranja eRASS1 putem teleskopa eROSITA odvijala su se od 12. prosinca 2019. do 11. lipnja 2020. U najosjetljivijem energetskom rasponu detektora eROSITA (0,2-2 keV), teleskop je zabilježio 170 milijuna X-zraka fotona, a kamere su precizno mjerile energiju i vrijeme dolaska svakog foton.

Katalog je pažljivo konstruiran nakon detaljne obrade i kalibracije podataka. Proces je uključivao detekciju koncentracija fotona u nebu, koje su se razlikovale od svijetle, difuzne pozadine velikih razmjera. Nakon eRASS1, eROSITA je nastavila s nebeskim skeniranjem, prikupljajući podatke za nekoliko dodatnih sveobuhvatnih pregleda neba, a ti će podaci također biti objavljeni u budućnosti.


Više od 900,000 izvora

Katalog eRASS1 obuhvaća polovicu neba u rendgenskim zrakama i dio je podataka njemačkog konzorcija eROSITA. Sadrži više od 900,000 izvora, uključujući oko 710,000 supermasivnih crnih rupa u udaljenim galaksijama (aktivne galaktičke jezgre), 180,000 zvijezda koje emitiraju X-zrake u našoj Mliječnoj stazi, 12,000 skupova galaksija, te mali broj drugih egzotičnih klasa izvora poput binarnih zvijezda koje emitiraju X-zrake, ostataka supernova, pulsara i drugih objekata.

Andrea Merloni, glavni istraživač eROSITA i prvi autor rada o katalogu eROSITA, izjavio je: “Ovo su fascinantni podaci za rendgensku astronomiju. U samo šest mjeseci detektirali smo više izvora nego što su to učinile velike misije poput XMM-Newtona i Chandre tijekom gotovo 25 godina rada.”

Usklađeno s objavom podataka, njemački konzorcij eROSITA podnio je gotovo 50 novih znanstvenih publikacija časopisima, dopunjujući više od 200 radova koji su već objavljeni prije same objave podataka. Među novim radovima ističu se odabrana otkrića, uključujući divovski filament tople vruće plinovite tvari koji se proteže između dvije galaksije, kao i dvije nove “Kvaziperiodične eruptirajuće” crne rupe. Također, objavljene su studije o utjecaju X-zračenja zvijezda na atmosferu i zadržavanje vode na orbitirajućim planetima te statističke analize supermasivnih crnih rupa.

Što znači za znanost

Mara Salvato, glasnogovornica njemačkog konzorcija eROSITA, koja koordinira rad oko 250 znanstvenika organiziranih u 12 radnih skupina, izjavila je: “Znanstvena širina i utjecaj ovog pregleda su zaista nevjerojatni. Teško je sve to sažeti u nekoliko riječi, no objavljeni radovi našeg tima govore sami za sebe.”

Ovo prvo objavljivanje podataka eRASS (DR1) ne samo da uključuje katalog izvora, već pruža i detaljne slike neba na različitim energetskim razinama X-zraka. Također, objavljeno je i mnoštvo detaljnih popisa pojedinačnih fotona, koji sadrže informacije o njihovim specifičnim pozicijama na nebu, energijama i preciznim vremenima dolaska. Uz to, softver potreban za složenu analizu ovih podataka eROSITA također je dio objave. Kako bi se obogatila vrijednost ovih podataka, za različite klase izvora u kataloge su integrirani i dodatni podaci prikupljeni iz drugih valnih duljina, čime se proširuje spektar informacija koje prelaze osnovne X-redgnenske podatke

Miriam Ramos-Ceja, voditeljica tima za operacije eROSITA, dodala je: “Uložili smo ogroman napor kako bismo objavili podatke visoke kvalitete i softver. Nadamo se da će to proširiti bazu znanstvenika širom svijeta koji rade s podacima visoke energije i pomoći u pomaku granica rendgenske astronomije.”


Kirpal Nandra, direktor u MPE, izjavio je: “Suradnja eROSITA odradila je izvanredan posao s objavom podataka i istovremenom objavom svih ovih fantastičnih novih rezultata. Od nas se očekuje još mnogo toga, i s nestrpljenjem očekujemo vidjeti što će ostatak svijeta učiniti s javno dostupnim podacima.”

Poznavaoci eROSITA možda znaju da je glavni znanstveni cilj koji je motivirao teleskop bio ograničenje kozmoloških modela pomoću skupova galaksija. Rezultati kozmologije, temeljeni na detaljnoj analizi eRASS1 skupova galaksija, bit će objavljeni otprilike za dva tjedna.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.