kozmos.hr
Tehnologija

Nestao bespilotni podvodni robot u dubinama ‘glečera sudnjeg dana’

objavljeno

Bespilotni podvodni robot, u vlasništvu Sveučilišta u Göteborgu, misteriozno je nestao ispod masivnog Thwaitesovog glečera na Antarktici tijekom znanstvene ekspedicije. Robot, poznat pod imenom Ran, spada među troje takvih uređaja na svijetu namijenjenih istraživačkim svrhama i značajno je doprinio razumijevanju glečera Thwaites, poznatijeg kao ‘Glečer sudnjeg dana‘.

Sedam metara dugačak Ran nestao je ovog vikenda tijekom ekspedicije na južnokorejskom ledolomcu RV/IB Araon. Ekspediciju predvodi profesorica Anna Wåhlin, koja je jedna od šestero članova tima sa Sveučilišta u Göteborgu. Ran, bespilotni podvodni uređaj (AUV), opremljen je najsuvremenijom tehnologijom i senzorima sposobnima za mjerenje i dokumentiranje podvodnog okruženja. Sposoban je provoditi duge misije pod ledom, a uspješno je primjenjivan na raznim lokacijama Antarktike.

Druga ekspedicija za Ran-a

“Ovo je bio drugi put da smo Ran odveli do ovog glečera s ciljem dokumentiranja područja ispod površine leda. Zahvaljujući Ranu, postali smo prvi istraživači koji su 2019. godine ušli u Thwaites, a tijekom ove ekspedicije ponovo smo posjetili isto područje. Iako satelitski podaci pokazuju proces topljenja i kretanja leda, Ran nam pruža neposredne uvide u donji dio ledenog pokrova te detaljne informacije o mehanizmima koji uzrokuju topljenje”, objašnjava Anna Wåhlin.


Glečer Thwaites, smješten na Antarktici, zbog svojih ogromnih dimenzija ponekad se naziva ‘glečer sudnjeg dana’. Ukoliko bi se potpuno otopio, mogao bi značajno podići globalnu razinu mora. Mjerenja provedena pomoću Ran-a privukla su veliku pažnju među polarnim znanstvenicima. Tijekom svojih urona ispod 200 do 500 metara debelog leda, Ran nije u kontinuiranom kontaktu s istraživačkim brodom. Putanja je unaprijed programirana, a zahvaljujući svojem naprednom navigacijskom sustavu, Ran može pronaći put natrag do otvorene vode. Područje ispod glečera često je potpuno neistraženo, stoga se misije ispod glečera razvijaju u nekoliko faza, počevši od manje zahtjevnih zadataka blizu dna i izvan leda, postupno povećavajući složenost, kako bi se na kraju izvela precizna mjerenja u sloju između leda i vode.

Neočekivani problem

U siječnju ove godine, Ran je uspješno izvršio nekoliko urona ispod Thwaitesa, no tijekom posljednjeg planiranog urona ekspedicije, dogodio se neočekivani problem. Nakon dugog putovanja ispod leda, AUV se nije pojavio na dogovorenom mjestu susreta. RV/IB Araon prekinuo je putovanje natrag te su provedene intenzivne potrage pomoću akustičke opreme, helikoptera i dronova, no bez rezultata. Konačno, ekipa je morala prihvatiti da je Ran izgubljen.

“To je kao traženje igle u plastu sijena, ali bez znanja gdje se plast sijena nalazi. Sada su baterije Ran-a prazne. Jedino što znamo je da se nešto neočekivano dogodilo ispod leda. Pretpostavljamo da je naišao na prepreku, nakon čega mu je izlaz bio onemogućen”, govori Anna Wåhlin. Anna Wåhlin izražava zahvalnost za podršku koju je njezin tim dobio od vodstva ekspedicije te naglašava da nije bilo nikakvih propusta od strane broda, koji je, naprotiv, bio najbolji ledolomac za Ran-a.

podvodni istraživač koji košta 38 milijuna švedskih kruna

“Podaci koje smo dobivali od Ran-a su neusporedivi u svijetu i od iznimne su važnosti za međunarodna istraživanja. Istodobno, rizici su bili visoki. Bili smo svjesni da se ovakav ishod može dogoditi, pa čak i da je vjerojatan kraj za Ran-a. Osobno smatram da je ovo dostojanstveniji završetak nego da AUV završi zaboravljen i prekriven prašinom u nekoj garaži. Naravno, gubitak je velik. Ran smo posjedovali pet godina, tijekom kojih smo proveli oko deset ekspedicija, uz brojne treninge, radove i testiranja.”


Kupnja Ran-a financirana je s 38 milijuna švedskih kruna od strane Zaklade Knut i Alice Wallenberg 2015. godine. Iako je plovilo izgubljeno, u organizaciji ostaje dragocjeni resurs u obliku znanja i iskusnog osoblja. Postoje i prateća oprema, sustav za primanje i lansiranje s velikih brodova, rezervni dijelovi, računala i analitička oprema. “Naš cilj je nabaviti zamjenu za Ran-a. Trenutno tražimo financijera koji bi pokrio razliku koju ne pokriva osiguranje i porast cijena koji se dogodio tijekom godina”, zaključuje Anna Wåhlin.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.