kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Nepoznata bića otkrivena u dubokim vodama kod Uskršnjeg otoka
Znanost

Nepoznata bića otkrivena u dubokim vodama kod Uskršnjeg otoka

Sifonofor Bathyphysa, poznatiji kao leteće špageti čudovište, primijećen je kraj neistraženog i neregistriranog podmorskog vrha u blizini čileanske obale. (Fotografija ROV SuBastian Schmidt Ocean Institute).
objavljeno

Ekspedicija na grebenu Salas y Gómez nedaleko od Rapa Nuija u Tihom oceanu dokumentirala je 160 vrsta koje do sada nisu bile poznate u tom području, uključujući 50 potpuno novih za znanost.


Podmorski planinski lanac u blizini Rapa Nuija, poznatijeg kao Uskršnji otok, dom je izvanredne raznolikosti dubokomorskih vrsta, uključujući najmanje 50 koje su tek otkrivene, navode znanstvenici. Na dubinama između 800 i 1200 metara ispod valova jugoistočnog Tihog oceana, istraživači iz Schmidt Ocean Instituta otkrili su Leptoseris, najdublju poznatu životinju koja ovisi o fotosintezi, poznatiju kao boražinastu koralju. Osim toga, zapažene su i druge zadivljujuće pojave, poput stvorenja nalik meduzi zvanog leteći špageti čudovište (Bathyphysa conifera) i svjetleće dubokomorske zmajske ribe iz obitelji Stomiidae. Iako su ova stvorenja već bila opisana, nikada prije nisu viđena u ovoj regiji. Dodatnih 50 primjeraka, za koje se smatra da su novootkrivene vrste, još uvijek čeka analizu.


Nedugo nakon istraživačkog putovanja Schmidt Ocean Instituta u siječnju, koje je otkrilo preko 100 potencijalno novih vrsta i ogroman podmorski vrh blizu čileanske obale, uslijedila je ova ekspedicija. “Izvanredna staništa i zajednice životinja koje smo otkrili tijekom ovih dviju ekspedicija pokazuju koliko malo znamo o ovom udaljenom području,” rekao je Javier Sellanes, profesor morske biologije na Katoličkom sveučilištu na sjeveru u Čileu, koji je bio suvoditelj obje ekspedicije. Dok se siječanjska ekspedicija fokusirala na grebene Nazca i Juan Fernández, najnovije putovanje je dokumentiralo morski život na grebenu Salas y Gómez, podmorskom planinskom lancu koji se prostire 1600 kilometara od grebena Nazca do Rapa Nuija.

Sellanes i njegovi kolege prešli su greben tijekom 40 dana u veljači i ožujku na istraživačkom brodu Schmidt Ocean Falkor . Tijekom ekspedicije, tim je pregledao 10 podmorskih vrhova, koji se uzdižu najmanje 1000 metara iznad okolnog morskog dna. Šest od ovih vrhova nije bilo dokumentirano znanstvenim istraživanjima prije, a svaki vrh imao je svoj jedinstveni ekosustav, prema izjavi.

“Promatranje različitih ekosustava na pojedinim vrhovima ističe važnost zaštite cijelog grebena, a ne samo nekoliko vrhova,” rekla je Erin E. Easton, pomoćnica profesorice morske znanosti na Sveučilištu Texas Rio Grande Valley i glavna znanstvenica u Schmidt Ocean Institutu, u izjavi. “Nadamo se da će podaci prikupljeni tijekom ove ekspedicije pomoći uspostavljanju novih zaštićenih morskih područja.” Istraživanja voda oko Rapa Nuija obavljena su uz pomoć članova lokalne zajednice. “Važnost sudjelovanja u oceanografskoj znanstvenoj ekspediciji za Rapa Nui leži u prilici upoznati i bolje razumjeti morsko okruženje koje okružuje otok,” izjavila je Marcela Hey Aravena, članica Morskog vijeća Rapa Nui i promatračica Schmidt Ocean Instituta.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.