kozmos.hr
Tehnologija

NASA se suočava s krizom svemirskih odijela

NASA-ina astronautkinja i inženjerka leta Ekspedicije 68, Woody Hoburg, koristi robotsku ruku Canadarm2 kako bi postavila solarni panel na trup Međunarodne svemirske postaje, 257 milja iznad Tihog oceana. U pozadini se vidi SpaceX Dragon letjelica, koja se priključila na prednji port modula Harmony 3. ožujka, noseći četvero članova posade SpaceX Crew-6. Zasluge: NASA.
objavljeno

Ranije ovog tjedna, NASA-ina astronautkinja Tracy Dyson s užasom je primijetila curenje vode iz svog svemirskog odijela samo 31 minutu nakon početka svemirske šetnje koju je izvodila zajedno s astronautom Mikeom Barrattom izvan Međunarodne svemirske postaje.

Nije iznenađujuće da je NASA morala prekinuti njihovu misiju, a posade na svemirskoj postaji od tada istražuju curenje. Ovo je najnoviji pokazatelj da NASA hitno treba nova svemirska odijela — trenutni dizajn datira još iz 1980-ih, iz vremena Space Shuttle programa.

No, napori agencije da razvije nova odijela uz pomoć komercijalnih partnera također su u problemima. Prema izvješću SpaceNewsa, izvođač Collins Aerospace dogovorio se s NASA-om da obustavi rad na zamjeni svemirskih odijela za Međunarodnu svemirsku stanicu. Ova odluka je zabrinjavajuća s obzirom na postojeće probleme s opremom.

Zanimljivo je da NASA nije objasnila zašto je Collins odustao od ugovora, što sugerira da postoji dublji problem. Collins i Axiom Space odabrani su u lipnju 2022. za program komercijalno razvijenih svemirskih odijela xEVAS, s ciljem proizvodnje odijela za ISS i za NASA-ine Artemis misije na Mjesec.


Axiom svemirska odjela?

Iako je Collins u veljači objavio da je uspješno testirao prototip odijela, tvrtka se sada službeno povlači. “Daljnji rad na zadacima neće biti obavljen,” rekla je NASA u izjavi za SpaceNews. “Ova odluka je donesena nakon što je Collins shvatio da njihov razvojni raspored neće podržati raspored svemirske postaje i NASA-ine ciljeve misije.”

Razlozi za Collinsovo povlačenje ostaju nejasni. Prema izvješću, stručnjaci vjeruju da su razvoj odijela već pratili kašnjenja i prekoračenja budžeta, zbog čega Collins više nije mogao pokriti troškove fiksnog ugovora.

Srećom, Axiom bi mogao uskoro preuzeti projekt, budući da je prošlog ljeta potpisao zadatak koji mu omogućuje prilagodbu svog Mjesečevog odijela za korištenje na ISS-u. SpaceX također radi na vlastitom EVA odijelu, koje će biti testirano tijekom nadolazeće misije.

Ipak, vijesti ne ulijevaju povjerenje. Samo ovog mjeseca, NASA je morala odgoditi dvije svemirske šetnje, uključujući dramatično iskustvo Tracy Dyson. Agencija je također u 2022. uvela sedmomjesečnu pauzu u svemirskim šetnjama nakon što je jedan astronaut primijetio višak vode unutar svoje kacige — “blizak susret” koji je mogao dovesti do njegovog utapanja dok je lebdio kroz svemir.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.