kozmos.hr
Tehnologija

Mark Zuckerberg gradi milijunski kompleks s ogromnim bunkerom na Havajima

objavljeno

U srcu tropskog raja na Havajima, izvršni direktor Meta Platforms, Mark Zuckerberg, zajedno sa svojom suprugom, razvija projekt obavijen velom tajne – luksuzni kompleks vrijedan 100 milijuna dolara. Ključna značajka ovog impozantnog imanja je monumentalni bunker od 465 kvadratnih metara, opremljen vlastitim izvorom energije, što ga čini gotovo neovisnim.

Prema izvješćima magazina Wired, ovaj monumentalni posjed, koji spada među najskuplje nekretnine na svijetu, zahtijevao je dodatna ulaganja od 170 milijuna dolara za kupnju zemljišta. Posjed je toliko obavijen tajnom da svaki radnik ili član osiguranja, koji razgovara s medijima o projektu, odmah biva otpušten.

Jedan od bivših izvođača radova opisao je situaciju za Wired riječima: “To je kao borilački klub. O borilačkom klubu se ne priča.”

Ogromne dimenzije kompleksa ostavljaju bez daha. Prema javno dostupnim dokumentima do kojih je došao Wired, kompleks će obuhvaćati više od desetak zgrada s ukupno 30 spavaćih soba i 30 kupaonica.


Šumovit dio imanja bit će opremljen s 11 kućica na drveću, međusobno povezanih užetnim mostovima.

Podzemno sklonište velikih razmjera sadržavat će sve od izlaza za nuždu do vrata otpornih na eksplozije. Osim što je opremljeno sigurnosnim kamerama, ovo armiranobetonsko sklonište projektirano je u stilu koji je “uobičajen za bunkere i skloništa od bombi”, navodi izvještaj. Ogroman spremnik vode visine 55 stopa i neovisni izvor energije čine sklonište u velikoj mjeri samoodrživim.

Zbog ugovora o povjerljivosti koje su radnici dužni potpisati, Zuckerberg je izrazito odlučan u sprječavanju bilo kakvog neautoriziranog pristupa svom imanju.

“Ovakve mjere vidimo samo kod gradnje sigurnih vojnih objekata,” istaknuo je lokalni dužnosnik u razgovoru za Wired. “Vrlo je neobično da privatni projekti imaju takve stroge ugovore o povjerljivosti.”

Ironija situacije nije promakla ni promatračima, s obzirom na lošu reputaciju tvrtke Meta kada je riječ o zaštiti privatnosti njenih milijardi korisnika. Zuckerberg je, čini se, spreman učiniti sve kako bi zadržao strogu tajnost svog havajskog posjeda.

“Danielle Citron, stručnjakinja za privatnost koja je jednom prilikom posjetila Zuckerbergovu kuću u Silicijskoj dolini, za Wired je komentirala: “Ne bih se iznenadila da su sporazumi o povjerljivosti kao mjehurić zaštite u svakoj interakciji za tehnološke milijardere koji su svjesni privatnosti, a čiji posao uključuje prodaju naših osobnih podataka.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.