kozmos.hr
Znanost

LiDAR snimke otkrile strukture drevne civilizacije

LiDAR 3D prikaz piramidalnog kompleksa La Danta, koji se nalazi na istočnoj strani gradskog središta u El Miradoru (©Hansen et al. 2022).
objavljeno

LiDAR tehnologija pomogla je znanstvenicima da zavire ispod guste džungle i ‘vide’ tisuće zamršenih i davno izgubljenih struktura drevnih Maya.

Skrivene tajne ‘novoga svijeta’

Velik dio drevnog svijeta američkog kontinenta ostaje skriven ispod površine gustih džungli. No novo istraživanje donijelo je iznenađujuće otkriće – bezbrojne ruševine velike civilizacije koja je cvjetala u dijelovima današnje Gvatemale prije više od dva tisućljeća. Ova izgubljena drevna mreža sastoji se od tisuća građevina, a sve su međusobno zamršeno povezane nizom prometnica.

Otkriće ove goleme mreže dugujemo LiDAR tehnologiji pomoću koje je provedeno istraživanje u kraškom bazenu Mirador-Calakmul (MCKB) u Gvatemali. Otkriće dovodi u pitanje dugotrajnu predodžbu o rijetkim ranim ljudskim nastambama u ovom području tijekom pretklasičnog razdoblja.

LiDAR snimke nekih od struktura snimljenih na promatranom prostoru (©Hansen et al. 2022).
LiDAR snimke nekih od struktura snimljenih na promatranom prostoru (©Hansen et al. 2022).

Opsežna studija

Stručnjake je predvodio arheolog Richard Hansen sa Sveučilišta Idaho State. Hansens je zadužen za projekt bazena Mirador. Izveli su ono što se smatra „do danas jednom od najvećih kontinuiranih regionalnih LiDAR studija u regiji Maya Lowlands.“ Riječ je o regiji koja obuhvaća dijelove Meksika, Gvatemale i Belizea.


Ono što je LiDAR otkrio bilo je uistinu fascinantno. Istraživanje je omogućilo znanstvenicima da zavire ispod guste šumske krošnje i vide izuzetnu gustoću i distribuciju struktura drevnih Maya. Mnoga od ovih drevnih nalazišta su izravno i neizravno međusobno povezana. Znanstvenici su pronašli više od 177 kilometara uzdignutih cesta i zamršenih ‘autocesta’.

Napredna civilizacija

Znanstvenici su također sugerirali da razina struktura ukazuje na ono što nazivaju „ulaganjem u radnu snagu koja predstavljaju izazov organizacijskim sposobnostima nižih političkih struktura.“ Točnije, ono što su stručnjaci pronašli ispod šume ukazivalo je na jasne i strukturirane strategije upravljanja tijekom pretklasičnog razdoblja. Najjednostavnije rečeno – umjesto neorganiziranih ljudi, vidimo da su drevne Maje bile visoko strukturirane i napredne u smislu organizacije (daleko više nego što smo donedavno smatrali).

LiDAR 3D prikaz piramidalnog kompleksa La Danta, koji se nalazi na istočnoj strani gradskog središta u El Miradoru (©Hansen et al. 2022).
LiDAR 3D prikaz piramidalnog kompleksa La Danta, koji se nalazi na istočnoj strani gradskog središta u El Miradoru (©Hansen et al. 2022).

Zašto baš LiDAR?

LiDAR je dramatično promijenio i utjecao na arheologiju, kao i na mnoga druga područja. LiDAR u biti radi odbijanjem lasera od površine, omogućujući stručnjacima da dođu do detaljnih karata koje pokazuju što se točno nalazi ispod površine ili prašume.

Zapravo, mogli bismo reći da je LiDAR tehnologija skeniranja donijela revoluciju u arheologiji. To je uglavnom zato što može razotkriti znakove prošlih ljudskih aktivnosti koji su možda ostali zakopani pod gustom vegetacijom ili se na drugi način ne mogu otkriti tradicionalnim arheološkim radom na terenu. Više o nedavnoj studiji možete pročitati ovdje.

U bolivijskoj džungli otkriven niz drevnih naselja

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.