kozmos.hr
Znanost

Kina razvija napredni svemirski nuklearni reaktor

hal-gatewood-OgvqXGL7XO4-unsplash (Hal Gatewood, Unsplash)
autor
objavljeno

Kineski nuklearni reaktor proizvodit će dovoljno snage za napajanje čak 10 Međunarodnih svemirskih stanica, a još uvijek nije poznato čemu će služiti.

Nuklearna snaga u svemiru

Kina nastavlja razvoj nuklearne energije u svemiru, objavilo je tako kinesko Ministarstvo znanosti i tehnologije nakon što su odobrili projekt svemirskog nuklearnog reaktora s ciljem proizvodnje megavata električne energije.

NASA-ine procjene govore da bi ova količina energije bila dovoljna da za rad napaja ekvivalent deset Međunarodnih svemirskih stanica (International Space Station ili ISS), koja troši oko 120 kilovata električne energije. Vijest je prvi put objavljena na portalu SpaceNews, a trenutno se ne zna zašto Kina uopće želi razviti i operirati tako snažnim nuklearnim reaktorom u svemiru.

Zašto ići ‘nuklearnim putem’?

Svemirske misije često se okreću nuklearnoj energiji kada je Sunce daleko, tj. kada se letjelice nalaze u zonama povremene ili veoma slabe sunčeve svjetlosti. Takvi su slučajevi, primjerice, letjelice koje bi operirale s udaljene strane Mjeseca ili na površini Marsa gdje količina sunčeve energije nije dovoljna za napajanje većih robota (a kamoli stalnije ljudske kolonije). Ovaj limitirajući faktor količine sunčeve energije koja dolazi do površine Marsa razlog je zašto i NASA-ini roveri Perseverance i Curiosity koriste MMRTG (Multi-mission radioisotope thermoelectric generator), tj. oblik radioizotopnog termoelektričnog generatora.


Nuklearna energija već se drugo razmatra i kao gorivo za buduća ljudska istraživanja svemira – naime, dok konvencionalna goriva traže puno prostora za skladištenje te stoga limitiraju doseg letjelica, nuklearni reaktori nemaju taj limitirajući faktor. Upravo radi navedenih karakteristika nuklearnog pogona NASA, DARPA i (američko) Ministarstvo obrane imaju aktivne nuklearne projekte koji – isto kao i kineski slučaj – za cilj imaju razvoj naprednih nuklearnih reaktora za korištenje u svemiru.

Vijest o kineskom programu odjeknula je posebno glasno zato što dolazi nakon što su stručnjaci prošle godine upozorili da SAD treba uložiti više novca u svemirske letjelice na nuklearni pogon – „Strateški konkurenti, uključujući Kinu, agresivno ulažu u širok raspon svemirskih tehnologija, uključujući nuklearnu energiju i pogon,“ rekao je Bhavya Lal, NASA-in viši savjetnik za proračun i financije, tijekom vladinog saslušanja u listopadu 2021. godine. U nastavku izlaganja Lal je dodao da „Sjedinjene Države moraju kretati brzim tempom kako bi ostale konkurentne i ostale liderom u globalnoj svemirskoj zajednici.“

Budućnost svemirske nuklearne energije

NASA je uključena u izgradnju infrastrukture za misije na Mjesec u okviru programa Artemis, koji bi mogao testirati tehnologije svemirske energije na površini Mjeseca prije budućih istraživanja Marsa. U najboljem slučaju, prve površinske misije s ljudskom posadom na Mjesec odvile bi se tijekom 2025. godine.

Kina svakako već ima veliko iskustvo u korištenju nuklearne energije tijekom svemirskih misija. Tako, primjerice, Chang’e 3 lender – operativan u sklopu kineske misije na Mjesecu – koristi nuklearni generator na plutonij kako bi preživio hladnu, dvotjednu lunarnu noć.

Kineski projekt započeo je 2019. godine kao dio „snažnog kineskog interesa za razvoj nuklearne energije za korištenje u svemiru,“ prenosi SpaceNews. Budući da Kina drži puno svojih znanstvenih projekta tajnom, i da su kineski mediji pod kontrolom države, teško je odrediti točno u kojem je stadiju razvoja novi kineski model. Ipak, poznato je da je South China Morning Post 2021. godine objavio da je dovršen prototip nuklearnog dizajna.


Ljudi mogu postati međuplanetarna vrsta u 200 godina, znanstvenici kažu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Andrew Jones (31. kolovoza 2022.), „Chinese megawatt-level space nuclear reactor passes review,“ spacenews.com (pristup 2. rujna 2022).

Elizabeth Howell (1. rujna 2022.), „Chinese nuclear reactor proposal could power 10 International Space Stations,“ space.com (pristup 2. rujna 2022).

Chelsea Gohd (23. listopada 2021.), „NASA thinks US needs nuclear-powered spacecraft to stay ahead of China,“ space.com (pristup 2. rujna 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.