kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kineski eksperimentalni sateliti otkrivaju novu perspektivu Mjeseca i Zemlje
Svemir

Kineski eksperimentalni sateliti otkrivaju novu perspektivu Mjeseca i Zemlje

Mjesec i Zemlja. Zasluge: CNSA/DSEL.
objavljeno

Kineska svemirska agencija je uz pomoć svojih najnovijih satelita, Tiandu-1 i Tiandu-2, ponudila zapanjujući uvid u lunarni teren s pogledom na Zemlju kao ‘tajanstvenu siluetu’ u pozadini. Ova dva mala eksperimentalna satelita su dio kineskog napretka u tehnologijama za komunikaciju i navigaciju na Mjesecu, što je ključni korak u realizaciji njihovih ambicioznih svemirskih ciljeva.

Lansirani 19. ožujka ove godine pomoću rakete Long March 8 zajedno s satelitom za komunikacijsku relejnu stanicu Queqiao-2, Tiandu-1 i Tiandu-2 su zamišljeni kao prethodnici infrastrukture potrebne za buduće lunarno istraživanje. Ovi sateliti već pridonose pripremi za nadolazeću misiju Chang’e 6, koja ima za cilj povratak uzoraka sa daleke strane Mjeseca i mogla bi biti lansirana već sljedećeg mjeseca.

Na datum 13. travnja, iz Laboratorija za istraživanje dubokog svemira Kine (DSEL) objavljeno je da su Tiandu-1 i Tiandu-2 uspješno izveli testiranja koja uključuju visokopouzdani prijenos i usmjeravanje signala između Zemlje i Mjeseca. Tijekom jednog od testova, Tiandu-1 je poslao infracrvenu sliku daleke strane Mjeseca, koja je obilježena brojnim kraterima, a na kojoj se u pozadini nazire i naša planeta.


Oba satelita su ušla u orbitu oko Mjeseca 3. travnja, leteći u formaciji udaljeni 200 kilometara jedan od drugog. Tiandu-1, težak 61 kilogram, opremljen je Ka-band komunikatorom dvostruke frekvencije, laserskim retroreflektorom i svemirskim ruterom, dok je Tiandu-2, lakši s 15 kilograma, nositelj komunikacijske i navigacijske opreme.

Daljnji eksperimenti koje će provesti ovi testni sateliti usmjereni su na unapređenje tehnologija potrebnih za lunarnu komunikaciju i navigaciju. Rezultati ovih testiranja bit će ključni za razvoj i konstrukciju Međunarodne lunarno-istraživačke stanice (ILRS) te konstelacije satelita Queqiao, što implicira značajan napredak u komunikacijskim, navigacijskim i daljinskim istraživačkim kapacitetima na Mjesecu.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.