kozmos.hr
Svemir

Kina otkrila zapanjujuće globalne panoramske slike Marsa

Panorama Marsa
objavljeno

Kina je objavila prve globalne panoramske fotografije Marsa, snimljene orbiterom Tianwen 1, pružajući vrijedne resurse za buduća svemirska istraživanja i ekspedicije.

Kineska karta Marsa

Kina je objavila prve globalne panoramske fotografije Marsa koje je snimio orbiter Tianwen 1. Obojane slike uključuju Robinsonove, Mercatorove, azimutske i ortografske projekcije istočne i zapadne hemisfere Marsa, s prostornom rezolucijom od 76 metara, prema podacima iz China Daily.

Proslava Dana svemira s novim otkrićima

Fotografije su zajednički objavile Kineska nacionalna svemirska uprava i Kineska akademija znanosti tijekom svečanosti u Hefeiju, u pokrajini Anhui, povodom Kineskog dana svemira. Dan svemira se slavi svake godine 24. travnja u čast prvog kineskog lansiranja satelita 1970. godine.

Obrađena slika Crvenog planeta

Panorame su nastale iz 14.757 slika snimljenih kamerom srednje rezolucije na Tianwen 1 marsovskom orbiteru tijekom 284 daljinskih senzorskih manevara između studenog 2021. i srpnja 2022. godine. Očekuje se da će ove fotografije pružiti vrijedne osnovne karte znanstvenicima i inženjerima širom svijeta, pomažući istraživanju i planiranju budućih misija na Marsu.

Tianwen 1: Kineski međuplanetarni pionir

Lansiran 23. srpnja 2020. godine, Tianwen 1 označio je prvo neovisno međuplanetarno istraživanje Kine. Svemirska letjelica prešla je otprilike 475 milijuna kilometara i prošla kroz nekoliko manevara promjene putanje prije ulaska u marsovsku orbitu u veljači 2021. godine.

Marsovska avantura rovera Zhurong

U svibnju 2021. godine, kineski mars rover Zhurong, nazvan po drevnom kineskom bogu vatre, sletio je na Mars i započeo svoje znanstvene zadatke. I Zhurong i orbiter Tianwen 1 prenijeli su oko 1.800 gigabajta sirovih podataka natrag na Zemlju. Trenutno u mirovanju, Zhurong je prešao 1.921 metar na marsovskoj površini.

Otkrivanje geoloških čuda Marsa

Analizom slika i podataka s Tianwen 1, kineski su znanstvenici otkrili i identificirali brojne geološke formacije u okolini mjesta slijetanja. Kao znak poštovanja prema bogatoj kineskoj kulturnoj baštini, 22 od tih formacija dobile su imena po povijesno značajnim kineskim selima.

Objavljivanje ovih panoramskih slika Marsa predstavlja značajan doprinos svjetskom znanju o Crvenom planetu i pruža poticaj budućim istraživanjima. Kina nastavlja svoju ulogu u svemirskoj industriji, šireći granice znanstvenog napretka i istraživanja. Nove fotografije i podaci dobiveni s Tianwen 1 samo će pojačati interes za marsovske misije u budućnosti i pomoći znanstvenicima u boljem razumijevanju ovog udaljenog i neobičnog svijeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube