kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Jesu li galaksije s polarnim prstenom češće nego što se u početku mislilo?
Astronomija

Jesu li galaksije s polarnim prstenom češće nego što se u početku mislilo?

Ostaci raspadnute patuljaste galaksije oko veće galaksije NGC 5907. Izvor: Jay Gabany / Blackbird Observatory.
objavljeno

U povijesnom pothvatu, međunarodni tim astronoma otkrio je dvije potencijalne galaksije s polarnim prstenom (polar ring galaxies). Ova saznanja, objavljena u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, mogla bi promijeniti način na koji razumijemo ove kozmičke strukture.

Tim je pažljivo analizirao podatke dobivene s ASKAP radijskog teleskopa, dragocjenog instrumenta australske organizacije CSIRO. Pregledavajući karte vodikova plina za više od 600 galaksija, otkrili su dvije moguće galaksije s polarnim prstenom – oblike koje odlikuje prsten zvijezda i plina koji je postavljen okomito na glavni disk galaksije. Iako to nije prva takva detekcija, ovo je prvo otkriće korištenjem sofisticiranog ASKAP teleskopa smještenog u Zapadnoj Australiji. Ova otkrića sugeriraju da takve galaksije možda nisu toliko rijetke koliko se ranije mislilo.

Razotkrivanje evolucije galaksija

Zašto je važno postojanje ovih galaksija? Galaksije s polarnim prstenom mogu razotkriti tajne razvoja galaksija. Na primjer, postojanje polarnih prstenova možda je rezultat većih galaksija koje su apsorbirale manje. Ako su takve galaksije češće nego što se pretpostavljalo, to bi moglo ukazivati na to da se kozmička spajanja događaju češće nego što se smatralo. Dodatno, istraživanje ovih galaksija moglo bi pružiti uvide u misterije tamne materije, otvarajući vrata novim istraživanjima.


Jayanne English, ekspertica s University of Manitoba, kombinirala je optičke i radijske podatke iz raznih teleskopa kako bi kreirala prve slike ovih galaksija s gasnim polarnim prstenom. Te slike pružaju dragocjene informacije, kombinirajući podatke koji premašuju ono što ljudsko oko može vidjeti. Suradnja s međunarodnim stručnjacima rezultirala je jedinstvenim bojama na slikama koje pokazuju kretanje plinova, ilustrirajući dinamički razvoj galaksija.

Globalna suradnja potiče otkrića

Ovo sveobuhvatno istraživanje je rezultat suradnje više od 25 međunarodnih stručnjaka iz različitih dijelova svijeta. Sada je cilj potvrditi ova otkrića dodatnim opservacijama korištenjem teleskopa diljem svijeta. Dr. Nathan Deg s Queen’s University istaknuo je značaj ovog otkrića, sugerirajući da bi gasni polarni prstenovi mogli biti prisutni u čak 3% galaksija u našem susjedstvu, što je značajno više u odnosu na prethodne procjene.

Dr. Kristine Spekkens pohvalila je timski rad i iznenadne otkrića tijekom projekta. Dr. English istaknula je bogatstvo podataka koji su otkrili fascinantne procese unutar polarnog prstena. Dr. Bärbel Koribalski iz CSIRO-a naglasila je ogromne mogućnosti teleskopa ASKAP, predviđajući njegovu ulogu u budućim otkrićima tamne materije. Uzimajući sve to u obzir, profesor Lister Staveley-Smith vjeruje da su nedavna otkrića tek početak mnogih budućih saznanja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.